Moda w kolorach na stole. Jaką zastawę wybrać?

5
(1)

Skomponowanie właściwej zastawy stołowej wbrew pozorom nie jest łatwym zadaniem. Talerze, talerzyki, kubki, a nawet misy mają z jednej strony pasować do wystroju wnętrz, z drugiej pozytywnie się kojarzyć. Niezależnie jednak od tego, czy w doborze kolorowej porcelany na stół kierujesz się psychologią kolorów, czy aspektami praktycznymi, musisz wiedzieć, że i ten aspekt dekoracji nie oparł się modzie. Jak trendy kolorystyczne wpływają na wybór zastawy stołowej? Zobacz!

Sezonowe trendy kolorystyczne

To, jakie kolory ścian, mebli i dodatków wybierasz, również podyktowane jest przez projektantów. Trendy te często zmieniają się wraz ze zmianą pory roku, a niekiedy pozostają takie same przez wiele sezonów. Na przykład w Europie od wielu dekad najczęściej wybierane są klasyczne kolory jak biel, krem, grafit czy burgund. Podkreślają one elegancję i tradycję, co jest zgodne z długimi europejskimi historiami kulinarnymi. W krajach śródziemnomorskich często spotykamy intensywne kolory, takie jak błękit morza czy odcienie oliwek.

Z kolei za Wielką Wodą można zauważyć większą skłonność do eksperymentowania z kolorami na stołach. W USA i Kanadzie często serwuje się potrawy na jasnych, pastelowych serwisach, które mają nadawać lekkości i nowoczesności. Co ciekawe, również tam nowe trendy przynoszą powrót do klasycznych, neutralnych odcieni, które podkreślają prostotę i minimalizm.

A jak wyglądają trendy kolorystyczne w zastawie stołowej w Azji? Często są bogato zdobione i korzystają z intensywnych kolorów. Czerwień, złoto i czarny są powszechne w kulturze chińskiej, podczas gdy w Japonii preferuje się subtelne odcienie zieleni i niebieskiego. Indyjskie zastawy mogą być niezwykle kolorowe, od intensywnych róż po głębokie purpury.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, byś w swojej restauracji zaserwował gościom posiłki na barwnej zastawie z porcelany ręcznie malowanej. Porcelana kolorowa Craft Green to także świetny wybór na domowe przyjęcia.

Jak kolory wpływają na apetyt?

Barwy mają niezaprzeczalny wpływ na wrażenia smakowe, odbiór potrawy oraz apetyt. Na przykład czerwone talerze pobudzają apetyt, a różowe podkreślają słodkie nuty dań. Zielone kojarzone są z naturą i świeżością, a czarne z elegancją i luksusem, co świetnie się sprawdza w przypadku restauracji serwujących wykwintne dania.

Białe zastawy stołowe są powszechnie używane zarówno w restauracjach, hotelach, jak i domach, ponieważ uważa się je za neutralne i takie, które sprawiają, że potrawy wyglądają świeżo i apetycznie. Do tego biała porcelana sprawia, że jedząc, skupiasz uwagę na tym, co masz na talerzu.

Kontrastujące kolory między talerzem a jedzeniem mogą pomóc w podkreśleniu kształtu i koloru potrawy. Na przykład, jasne danie na ciemnym talerzu może zwrócić uwagę na jego prezentację. Jeśli serwujesz krem z białych warzyw w głębokim granatowym talerzu, goście docenią kunszt, ale podświadomie zjedzą mniej, gdyż ich mózg na widok odcieni niebieskiego wyciszy nieco głód.

Jak wybrać kolorową zastawę stołową?

Trendy to jedno, a praktyczne zastosowanie to drugie. Przy wyborze zastawy stołowej kieruj się również wystrojem wnętrz. Warto, by talerze, miski i filiżanki pasowały do stylu, w jakim urządzono wnętrze.  Wybierz kolory, które są uniwersalne i łatwo je dopasować do różnych okazji. Jeśli jednak chcesz wprowadzić sezonowe zmiany, możesz rozważyć zastawę, której kolory pasują do różnych pór roku. Możesz też ustawiać na stole talerze dekoracyjne z motywem świątecznym. W ten sposób odmienisz swoją zwyczajną zastawę i oczarujesz gości.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Bądź pierwszy i oceń artykuł

Tagged with: