Moda w kolorach na stole. Jaką zastawę wybrać?

5
(1)

Skomponowanie właściwej zastawy stołowej wbrew pozorom nie jest łatwym zadaniem. Talerze, talerzyki, kubki, a nawet misy mają z jednej strony pasować do wystroju wnętrz, z drugiej pozytywnie się kojarzyć. Niezależnie jednak od tego, czy w doborze kolorowej porcelany na stół kierujesz się psychologią kolorów, czy aspektami praktycznymi, musisz wiedzieć, że i ten aspekt dekoracji nie oparł się modzie. Jak trendy kolorystyczne wpływają na wybór zastawy stołowej? Zobacz!

Sezonowe trendy kolorystyczne

To, jakie kolory ścian, mebli i dodatków wybierasz, również podyktowane jest przez projektantów. Trendy te często zmieniają się wraz ze zmianą pory roku, a niekiedy pozostają takie same przez wiele sezonów. Na przykład w Europie od wielu dekad najczęściej wybierane są klasyczne kolory jak biel, krem, grafit czy burgund. Podkreślają one elegancję i tradycję, co jest zgodne z długimi europejskimi historiami kulinarnymi. W krajach śródziemnomorskich często spotykamy intensywne kolory, takie jak błękit morza czy odcienie oliwek.

Z kolei za Wielką Wodą można zauważyć większą skłonność do eksperymentowania z kolorami na stołach. W USA i Kanadzie często serwuje się potrawy na jasnych, pastelowych serwisach, które mają nadawać lekkości i nowoczesności. Co ciekawe, również tam nowe trendy przynoszą powrót do klasycznych, neutralnych odcieni, które podkreślają prostotę i minimalizm.

A jak wyglądają trendy kolorystyczne w zastawie stołowej w Azji? Często są bogato zdobione i korzystają z intensywnych kolorów. Czerwień, złoto i czarny są powszechne w kulturze chińskiej, podczas gdy w Japonii preferuje się subtelne odcienie zieleni i niebieskiego. Indyjskie zastawy mogą być niezwykle kolorowe, od intensywnych róż po głębokie purpury.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, byś w swojej restauracji zaserwował gościom posiłki na barwnej zastawie z porcelany ręcznie malowanej. Porcelana kolorowa Craft Green to także świetny wybór na domowe przyjęcia.

Przeczytaj też:  Drewniane Meble Kolonialne - ponadczasowa elegancja w wystroju wnętrz

Jak kolory wpływają na apetyt?

Barwy mają niezaprzeczalny wpływ na wrażenia smakowe, odbiór potrawy oraz apetyt. Na przykład czerwone talerze pobudzają apetyt, a różowe podkreślają słodkie nuty dań. Zielone kojarzone są z naturą i świeżością, a czarne z elegancją i luksusem, co świetnie się sprawdza w przypadku restauracji serwujących wykwintne dania.

Białe zastawy stołowe są powszechnie używane zarówno w restauracjach, hotelach, jak i domach, ponieważ uważa się je za neutralne i takie, które sprawiają, że potrawy wyglądają świeżo i apetycznie. Do tego biała porcelana sprawia, że jedząc, skupiasz uwagę na tym, co masz na talerzu.

Kontrastujące kolory między talerzem a jedzeniem mogą pomóc w podkreśleniu kształtu i koloru potrawy. Na przykład, jasne danie na ciemnym talerzu może zwrócić uwagę na jego prezentację. Jeśli serwujesz krem z białych warzyw w głębokim granatowym talerzu, goście docenią kunszt, ale podświadomie zjedzą mniej, gdyż ich mózg na widok odcieni niebieskiego wyciszy nieco głód.

Jak wybrać kolorową zastawę stołową?

Trendy to jedno, a praktyczne zastosowanie to drugie. Przy wyborze zastawy stołowej kieruj się również wystrojem wnętrz. Warto, by talerze, miski i filiżanki pasowały do stylu, w jakim urządzono wnętrze.  Wybierz kolory, które są uniwersalne i łatwo je dopasować do różnych okazji. Jeśli jednak chcesz wprowadzić sezonowe zmiany, możesz rozważyć zastawę, której kolory pasują do różnych pór roku. Możesz też ustawiać na stole talerze dekoracyjne z motywem świątecznym. W ten sposób odmienisz swoją zwyczajną zastawę i oczarujesz gości.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Bądź pierwszy i oceń artykuł

Tagged with: