Najlepsze cukiernie w warszawie, nasze typy !

4,6
(8)

Szukasz najlepszej cukierni w Warszawie? Sprawdź nasze zestawienie słodkich adresów, które wybraliśmy nie tylko z uwagi na pyszne wypieki, ale także na stylowe wnętrza.

Gdzie zjeść dobre ciastko w Warszawie?

Prawdziwi smakosze wiedzą, że dobre ciasto smakuje jeszcze lepiej w pięknym wnętrzu. Jeśli dla Ciebie także liczą się detale, zarówno w kuchni, jak i w architekturze, koniecznie sprawdź, gdzie w Warszawie znajdują się nie tylko najlepsze słodkości, ale i apetyczne wnętrza.

Cukiernie w Warszawie: Lukullus w St. Tropez

Adres: ul. Rozbrat 22/24

Lukullus to rodzina cukiernia, którą prowadzi już trzecie pokolenie Dynowskich. Właściciele dbają nie tylko o jakość i wygląd swoich wyrobów, ale także o dizajn wnętrz cukierni i opakowań. Lukullus w St. Tropez na warszawskim Powiślu to lokal, który specjalizuje się w ciastach oraz w rzemieślniczych lodach. Nietuzinkowe smaki, jak na przykład matcha i yuzu, syrop klonowy i orzechy pekan czy maliny i róża damasceńska zaspokoją gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Z ciast szczególnie warte polecenia są tarta Limoncello, sernik Grand Marnier z kajmakiem, ptyś z musem z marakui oraz efektowna beza kawowa. Za piękne wnętrza młodszego brata popularnej sieci cukierni odpowiada Aleksandra Wasilkowska, a inspiracją do projektu była twórczość designerów z grupy Memphis, prace Carlo Scarpy oraz stylistyka lat 80.

Cukiernie w Warszawie: Cukiernia Lourse

Adres: ul. Krakowskie Przedmieście 13, Raffles Europejski Warsaw

Lourse to legendarna warszawska cukiernia z historią. To tu przed wojną na wyborną kawę i pyszne ciastko spotykała się stołeczna socjeta, między innymi Bolesław Prus, Henryk Sienkiewicz oraz Władysław Reymont, a także ówcześni politycy i znani aktorzy. Dziś słodkości są równie rewelacyjne, jak kiedyś, a o zawartość lad cukierniczych dba Kevin Pannier, szef cukierników w Raffles Europejski. Desery przez niego tworzone zachwycą najbardziej wybredne podniebienie. Co warto spróbować? Sernik, kawowe eklery oraz Marie Antoinette — mono torcik z delikatnego czekoladowego biszkoptu z malinowym sosem i kremem z gorzkiej czekolady. Cukiernia jest przestronna, a jej wygląd subtelnie nawiązuje do historii. We wnętrzu dominuje klasyczne połączenie białej kości słoniowej z mosiądzem, ściany zdobią olbrzymie lustra i stylizowane regały, a przy kontuarze można podziwiać starą, zabytkową kasę

Cukiernie w Warszawie: Odette Tea Room

Adres: ul. Twarda 4

Odette to miejsce dla miłośników nieoczywistych połączeń oraz oryginalnych kształtów słodkości. Połączenia składników, jak na przykład mus pistacjowy z kremem yuzu (Palermo), mus perfumowany herbatą Earl Grey z marmoladą figową (Blanca) czy mus z wanilią z Madagaskaru z galaretką malinową i różą (#YouShouldBeKissed) na długo pozostają w pamięci. Autorem tych małych dzieł sztuki jest Krzysztof Rabka, były szef kuchni w gwiazdkowej restauracji Atelier Amaro. Nowoczesne, a jednocześnie przytulne wnętrze zaprojektował Hugon Kowalski. Tapeta w egzotyczny wzór, dębowe stoliki i minimalistyczne lampy sprawiają, że przy słodkościach można siedzieć tu godzinami.

Cukiernie w Warszawie: Miss Mellow

Adres: Ul. Wilcza 62

Miss Mellow to mikroskopijna cukiernia i kawiarnia w jednym. Przychodzą tu nie tylko miłośnicy słodkości, ale i doskonałej kawy od warszawskiej palarni Java Coffee Roasters. Na początek warto spróbować niepowtarzalnych „pączków miesiąca”, które wypełnione są oryginalnymi nadzieniami, ja na przykłądk lawendowe z wiśnią, kawowe z kajmakiem czy pumpkin spice latte z bitą śmietaną. Hitem cukierni, za którym przepada ponoć sama Monika Brodka są pączki z yuzu. Z cukierniczych specjałów warto także wskazać nowojorski sernik, ciasto marchewkowe, sticky bun, galette oraz ciastka sezonowe, na przykład Semlor. Są to puszyste drożdżowe maślane bułeczki z masą marcepanową, kardamonem i dużą ilością bitej śmietany.

Cukiernie w Warszawie: Słodki Słony

Adres: Mokotowska 45

Słodki Słony to cukiernia i restauracja w jednym. Jej właścicielki, Magda i Lara Gessler, stworzyły wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy, które wyróżnia się bogactwem świeżych składników oraz porcjami, które zadowolą wszystkich miłośników słodkości. Latem warto tu wpaść na uginające się od ilości nadzienia jagodzianki oraz drożdżówki z wiśnią. Fanom tradycyjnych słodyczy polecamy szczególnie obłędne bezy z kremem pistacjowym, eklerki ze świeżą bitą śmietaną oraz magiczne tête-à-tête – różane ciastko na kruchym spodzie z konfiturą różaną i twarożkiem.

Cukiernie w Warszawie: Kukułka

Za ścianą restauracji Ale Wino! i Przegryź powstała niewielka cukiernia z uroczą antresolą, która zachwyca nowoczesnym, przytulnym dizajnem i obficie zastawioną ladą cukierniczą. Szczególną uwagę zwraca oryginalna podłoga wykonana z czarno-białych gorsecików. Za wystrój lokalu odpowiada studio Beza Projekt, a założycielką miejsca jest jest Dominika Krzemińska, związana na codzień z restauracją Przegryź. Na co warto zwrócić uwagę w ofercie Kukułki? Przede wszystkim na lekkie eklerki z kremem waniliowym, kwaskowe tarteletki cytrynowe z włoską bezą, napoleonki, mini brownie z kremem czekoladowym oraz ptysie z kremem. Mocną stroną cukierni są także croissanty, francuskie z jabłkiem, cynamonki oraz drożdżówki z sezonowymi owocami. Filia cukierni Kukułka znajduje się przy placu Wilsona.

Cukiernie w Warszawie: MUUS

Adres: Tamka 22/24

Małe, ale pięknie różowe wnętrze, pastelowa lada z blatem lastryko oraz witryna wypełniona słodkościami sprawiają, że w MUUS można poczuć się jak w bajce. Oczywiście oryginalne wnętrze to nie wszystko. Oferowane tu słodkości powstają z połączenia pasji do pieczenia i dbałości o estetykę. Niepowtarzalne torty, jak Red Velvet z kremem chałwowym czy tort Confetti z konfiturą malinową i kruszonką z palonej białej czekolady, obłędne tartaletki pistacjowe z konfiturą różaną, tarta z białą czekoladą i konfiturą porzeczkową, sernik nowojorski na bazie ciasteczek korzennych i galette z kremem patissiere i wiśniami zdecydowanie uzależniają.

Cukiernie w Warszawie: MOD donuts

Adres: Oleandrów 8

Coś dla fanów amerykańskich pączków. Słynne na całą Warszawę pączki z dziurką robione są wyłącznie z najwyższej jakości produktów. W ofercie MOD znajdziemy klasyczne donuty z polewami otrzymywanymi z naturalnych składników (sezonowe owoce, suszone kwiaty, kwiaty jadalne, czekolada), tradycyjne pączki porządnie wypełnione nadzieniem oraz donuty w wersji wegańskiej. Nasz numer jeden? Pączki z matchą i białą czekoladą. Wypieki z MOD donuts można kupić także w innych miejscach, na przykład w Regina Bar albo w Storze.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 4,6 / 5. Liczba głosów 8

Bądź pierwszy i oceń artykuł