Kotleciarka – 5 rodzajów lokali i przedsiębiorstw gastronomicznych, w których jest niezbędna!

0
(0)

Nowoczesne urządzenia poprawiają wydajność i efektywność pracy, dlatego są bardzo potrzebne w branży gastronomicznej. W lokalach, gdzie każdego dnia serwuje się różnego rodzaju dania mięsne, z pewnością sprawdzi się kotleciarka, która usprawnia przygotowywanie wielu popularnych potraw. Dodatkową korzyścią jest przyspieszenie obsługi gości, co z pewnością zaowocuje wzrostem ich zadowolenia. Jakie obiekty gastronomiczne powinny koniecznie zaopatrzyć się w taki sprzęt?

Kotleciarka – gdzie jest niezbędna?

Decyzja o zainwestowaniu w nowoczesne urządzenie z pewnością przyniesie wiele korzyści. Kotleciarka w dużym stopniu poprawia organizację pracy i pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Warto zaznaczyć, że ręczne rozbijanie mięsa jest dość monotonne. Poza tym bardzo trudno uzyskać równomierny kształt i rozmiar kotletów. Tymczasem profesjonalny sprzęt gastronomiczny nie narusza struktury mięsa, zapewniając pożądaną wielkość i grubość kawałków. W jakich lokalach najlepiej sprawdzi się takie urządzenie?

Restauracje specjalizujące się w daniach mięsnych

Restauracje, w których serwuje się głównie dania mięsne, mają duże zapotrzebowanie na kotlety i inne formowane produkty. Poza tym w eleganckich lokalach dużą wagę przywiązuje się do estetycznego podania. Kotleciarka zapewni perfekcyjny wygląd mięsa oraz idealny kształt. To z kolei przełoży się na wzrost zadowolenia klientów oraz ułatwi utrzymanie wysokiego standardu potraw.

Kotleciarka do lokali z ofertą kanapek

W barach serwujących kanapki zwraca się uwagę na szybkość wydawania posiłków. Takie lokale odwiedza każdego dnia sporo osób, a każdy klient oczekuje błyskawicznej realizacji zamówienia. Kotleciarka umożliwia szybkie formowanie kotletów, co znacząco skraca czas oczekiwania klienta na przygotowywaną kanapkę z tego typu mięsem w środku.

Catering i usługi eventowe

Firmy świadczące usługi cateringowe oraz organizujące eventy bardzo często muszą przygotować duże ilości jedzenia w krótkim czasie. Możliwość szybkiego uformowania kotletów przyda się zwłaszcza podczas obsługi dużych imprez, takich jak wesela, konferencje czy korporacyjne eventy.

Zakłady przetwórstwa mięsnego

W zakładach przetwórstwa mięsnego produkcja odbywa się na dużą skalę, a kotleciarka jest najlepszym sposobem na zwiększenie wydajności całego procesu. W dużych przedsiębiorstwach znaczenie ma też standaryzacja produktów oraz minimalizacja marnotrawstwa. Dzięki urządzeniu można zredukować ilość odpadów, co przekłada się na oszczędności. Poza tym kotleciarka ogranicza kontakt pracowników z surowym mięsem, co przyczynia się do poprawy warunków sanitarnych.

Hotele z własnymi restauracjami

Nowoczesny sprzęt gastronomiczny z pewnością okaże się dobrą inwestycją w dużych hotelach posiadających własne restauracje. Zakup kotleciarki może okazać się sposobem na podniesienie standardu usług gastronomicznych. Poza tym w hotelach duże znaczenie ma szybkość serwowania posiłków. Warto też dodać, że urządzenie jest przystosowane do pracy z różnymi rodzajami mięs. Kucharz może zatem pokazać swoją kreatywność podczas gotowania.

Kotleciarka jest świetnym rozwiązaniem, jeśli w naszym lokalu każdego dnia wydajemy sporo mięsnych dań. Oprócz przyspieszenia przygotowania posiłków można też liczyć na poprawę walorów smakowych oraz soczystości mięsa już po obróbce. Poza tym sprzęt jest łatwy w obsłudze i bez trudu utrzymamy go w czystości.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł