Jak zrobić kotlety z cukinii? Pomysły i przepisy

0
(0)

Specjaliści od tzw. sezonowego żywienia często zwracają uwagę na to, że jednym z najsmaczniejszych warzyw, z którego można zrobić setki pysznych, wakacyjnych potraw, jest właśnie cukinia. Prym popularności wśród przyrządzanych z niej obiadów wiodą kotlety: wegetariańskie, zdrowe i pyszne!

Kotlety z cukinii w trzech wariacjach!

Żeby urozmaicić sobie robienie kotletów z cukinii, dobrze jest wykorzystać do tego kilka różnych przepisów. To sprawi, że z jednego warzywa będziemy mogli przyrządzić wiele różnych rodzajów kotletów, za każdym razem zaskakując bliskich ich smakiem!

1. Cukinia i kasza jaglana: do tej wariacji na kotlety z cukinii potrzebujemy 1 cukinii, 1/4 małej cebuli, ząbek czosnku, marchewkę, 1/3 szklanki kaszy jaglanej, szklankę bulionu, dwa jajka, 4-5 łyżek bułki tartej do panierki, siekaną natkę koperku, sól, pieprz i olej

  • Cukinię ścieramy na tarce, w międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną ze starta marchewką
  • Odlewamy sok z cukinii, jeśli jest go za dużo, dodajemy cebulę, czosnek (również starte), ugotowaną kaszę oraz koperek
  • Wszystko mieszamy, a przed samym smażeniem dodajemy do masy jajko i doprawiamy
  • Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, rozgrzewamy patelnię i smażymy

Gotowe można podać z ziemniaki np. z sosem pieczarkowym czy grzybowym

2. Cukinia w kotletowych plastrach: minimum produktów czyli cukinia, jajko, bułka tarta, sól, pieprz i olej.

  • Nie ścieramy cukinii, a kroimy ją w plastry o grubości około 1 cm
  • Solimy, pieprzymy i obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej, tak jak zwykłe schabowe
  • Smażymy na oleju, po kilka minut z każdej strony

Zaletą w/w przepisu jest jego super szybkie wykonanie i minimum wysiłku, a całość smakuje doskonale. Można podać do obiadu, ziemniaków, ryżu, gotowanej fasolki szparagowej lub zjeść same w sobie. Będą pyszne!

3. Cukinia jak mielone, ale bez kaszy jaglanej – ten przepis jest bardzo podobny do pierwszego, ale nie zawiera kaszy jaglanej, więc również czas jego przygotowania będzie krótszy. W zasadzie można tu wziąć wszystkie składniki z „jedynki”, zastępując kaszę szklanką bułki tartej. Konsystencja startej na tarce cukinii jest dość rzadka, dlatego, żeby uformować zgrabne i nierozpadające się kotlety, wsypujemy do środka bułkę i mieszamy. To pozwoli na szybkie i wygodne uformowanie kotlecików, a już w trakcie ich smażenia na patelni da dodatkowy, przyjemny smak.

Podanie zależne od tego, co lubimy najbardziej. Takie kotlety można dodać do obiadu (zamiast mięsa), albo po prostu zjeść ich więcej, cieszą się smakiem i chrupkością cukiniowego posiłku!

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł