Jak zrobić kotlety z cukinii? Pomysły i przepisy

0
(0)

Specjaliści od tzw. sezonowego żywienia często zwracają uwagę na to, że jednym z najsmaczniejszych warzyw, z którego można zrobić setki pysznych, wakacyjnych potraw, jest właśnie cukinia. Prym popularności wśród przyrządzanych z niej obiadów wiodą kotlety: wegetariańskie, zdrowe i pyszne!

Kotlety z cukinii w trzech wariacjach!

Żeby urozmaicić sobie robienie kotletów z cukinii, dobrze jest wykorzystać do tego kilka różnych przepisów. To sprawi, że z jednego warzywa będziemy mogli przyrządzić wiele różnych rodzajów kotletów, za każdym razem zaskakując bliskich ich smakiem!

1. Cukinia i kasza jaglana: do tej wariacji na kotlety z cukinii potrzebujemy 1 cukinii, 1/4 małej cebuli, ząbek czosnku, marchewkę, 1/3 szklanki kaszy jaglanej, szklankę bulionu, dwa jajka, 4-5 łyżek bułki tartej do panierki, siekaną natkę koperku, sól, pieprz i olej

  • Cukinię ścieramy na tarce, w międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną ze starta marchewką
  • Odlewamy sok z cukinii, jeśli jest go za dużo, dodajemy cebulę, czosnek (również starte), ugotowaną kaszę oraz koperek
  • Wszystko mieszamy, a przed samym smażeniem dodajemy do masy jajko i doprawiamy
  • Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, rozgrzewamy patelnię i smażymy

Gotowe można podać z ziemniaki np. z sosem pieczarkowym czy grzybowym

2. Cukinia w kotletowych plastrach: minimum produktów czyli cukinia, jajko, bułka tarta, sól, pieprz i olej.

  • Nie ścieramy cukinii, a kroimy ją w plastry o grubości około 1 cm
  • Solimy, pieprzymy i obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej, tak jak zwykłe schabowe
  • Smażymy na oleju, po kilka minut z każdej strony

Zaletą w/w przepisu jest jego super szybkie wykonanie i minimum wysiłku, a całość smakuje doskonale. Można podać do obiadu, ziemniaków, ryżu, gotowanej fasolki szparagowej lub zjeść same w sobie. Będą pyszne!

3. Cukinia jak mielone, ale bez kaszy jaglanej – ten przepis jest bardzo podobny do pierwszego, ale nie zawiera kaszy jaglanej, więc również czas jego przygotowania będzie krótszy. W zasadzie można tu wziąć wszystkie składniki z „jedynki”, zastępując kaszę szklanką bułki tartej. Konsystencja startej na tarce cukinii jest dość rzadka, dlatego, żeby uformować zgrabne i nierozpadające się kotlety, wsypujemy do środka bułkę i mieszamy. To pozwoli na szybkie i wygodne uformowanie kotlecików, a już w trakcie ich smażenia na patelni da dodatkowy, przyjemny smak.

Przeczytaj też:  Jak zrobić frytki z cukinii? Przepisy, kalorie i pomysły

Podanie zależne od tego, co lubimy najbardziej. Takie kotlety można dodać do obiadu (zamiast mięsa), albo po prostu zjeść ich więcej, cieszą się smakiem i chrupkością cukiniowego posiłku!

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł