Cetearyl alcohol – właściwości i zastosowanie

Co to jest Cetearyl Alcohol?

Cetearyl Alcohol, czyli alkohol cetylostearylowy jest emolientem, który stosowany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów. Emolient to substancja tłusta, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry lub włosów. Dzięki działaniu nawilżającemu kosmetyki, w których się ten środek znajduje, pomagają nawilżać przesuszoną skórę i włosy. Cetearyl alkohol jest substancją wszechstronną i wszechobecną w kosmetykach. Chociaż warto podkreślić, że można też spotkać się z jego występowaniem jako półprodukt. Odkąd modne stało się produkowanie w domu swoich własnych kosmetyków, wiele preparatów wchodzących w skład kosmetyków, można kupić jako samodzielne substancje. Cetearyl Alcohol wpływa na konsystencję kosmetyków, a co za tym idzie na ich działanie. Osoby, które mają problematyczną, suchą skórę powinny szukać produktów, które mają go w składzie. Dlatego warto czytać ulotki kosmetyków przed decyzją o zakupie.

Cetearyl alcohol – właściwości

Kosmetyki, które zawierają w składzie alkohol, mogą budzić postrach, szczególnie wśród osób mających suchą skórę. Alkohol przecież ma działanie silnie wysuszające. Cetearyl Alcohol działa jednak inaczej, bo jest przedstawicielem tych dobrych alkoholi, które są naturalnym emulgatorem. Pozyskiwany jest z roślin, np. z oleju palmowego, kokosowego. Dzięki zawartym olejom ma właściwości nawilżające i wygładzające, nie wywołuje podrażnień i jest całkowicie bezpieczny nawet dla wrażliwej skóry. Alkohol cetearylowy ma także właściwości oczyszczające, bez problemu usuwa łój oraz substancje tłuszczowe powstałe na naskórku.

Cetearyl alcohol w kosmetykach

Cetearyl Alcohol jest bardzo ważnym składnikiem niemal wszystkich kosmetyków. Można go znaleźć w balsamach do ciała, oliwkach, kremach do twarzy, masłach nawilżających, mleczkach do masażu, a także różnych kosmetykach do włosów: szamponach, odżywkach, maskach. Cetearyl akohol znajduje się także w kremach z filtrami UVA i UVB, tuszach do rzęs i farbach do włosów.  Obecność alkoholu cetearylowego w produktach kosmetycznych sprawia, że nie rozwarstwiają się, ponadto wpływa na ich konsystencję i odpowiada za ich gęstość. W przypadku szamponów alkohol cetearylowy jest o tyle ważny, że dzięki niemu tworzy się piana. Oto najważniejsze funkcje alkoholu cetearylowego:

  • tworzenie bariery ochronnej na powierzchni działania np. na skórze, włosach,
  • działanie nawilżające,
  • działanie wygładzające,
  • działanie zmiękczające skórędziałanie oczyszczające i ochronne,
  • działanie emulgującedziałanie rozpuszczające.

Cetearyl alcohol, a włosy

Cetearyl Alcohol odgrywa ważną rolę w składzie kosmetyków do pielęgnacji włosów. Dzięki niemu szampony się pienią, a maski i odżywki nie rozwarstwiają. Jednak to nie wszystko, alkohol cetearylowy w produktach do pielęgnacji włosów sprawia, że kosmetyki te nadają włosom elastyczności, miękkości. Warto stosować odżywki z dodatkiem tego alkoholu, szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych, gdy aura sprzyja wysuszaniu włosów. Maski i odżywki tworzą na włosach film ochronny, dzięki czemu chronią je przed czynnikami zewnętrznymi. 

Czy Cetearyl Alcohol jest szkodliwy?

Alkohol cetearylowy jest substancją nietoksyczną i w pełni bezpieczną dla człowieka. Ponieważ jest emolientem nawilżającym, jest wręcz zalecane by znajdował się w niektórych kosmetykach. Warto jednak wspomnieć o jednym wyjątku. Cetearyl alkohol w swojej czystej postaci może być szkodliwy i nam zaszkodzić. Co to znaczy? To znaczy, że jeśli mamy możliwość kupienia go w postaci substancji do zrobienia np. domowego szamponu czy maseczki, należy z nim bardzo uważać. Jeśli przesadzimy z jego ilością, możemy zaszkodzić skórze. Właściwości filmotwórcze tego alkoholu mogą obciążyć skórę, zbytnio ją natłuścić i sprawić, że będzie ona np. produkować za dużo łoju, a w konsekwencji sprowokujemy powstawanie trądziku. W ogóle przed zastosowaniem kosmetyków z cetearyl alkoholem w składzie należy dokładnie określić typ cery. Jeśli mamy cerę tłustą, nie mamy potrzeby dodatkowo jej traktować tak silnym emolientem.