Odkrywanie nowych smaków i eksploracja światowych kuchni to jedno z Twoich hobby? Przy najbliższej okazji koniecznie odwiedź hiszpańską restaurację – kulinaria to wszak największa duma Półwyspu Iberyjskiego. Degustację zacznij od jednego z największych przysmaków w tej części Europy, czyli chorizo. Oto dania, które warto zamówić.
Czym jest chorizo?
Najprościej rzecz ujmując, chorizo jest wieprzową kiełbasą o zauważalnym posmaku papryki. Głębokie walory smakowe zawdzięcza procesom fermentacji, peklowania oraz wędzenia. Najbardziej znaną odmianą jest chorizo iberico, czyli suszona kiełbasa produkowana z mięsa iberyjskich świń karmionych żołędziami. Chorizo obowiązkowo musi być doprawione sproszkowaną papryką, po hiszpańsku zwaną pimentόn. Najlepsze kiełbasy doprawione są najwyższej jakości papryką, czyli Pimentón de La Vera. Przyprawa ta powstaje w wyniku zmieszania różnych odmian papryki czerwonej, które przed zmieleniem są suszone dymem. Dzięki niej kiełbasa nabiera intensywniejszego posmaku, a także czerwonego koloru.
Deska wędlin
Najprostszym, najbardziej oczywistym, ale i wyjątkowo smacznym sposobem podania kiełbasy chorizo w restauracji jest deska wędlin. To jedna z popularniejszych tapas, czyli przekąsek, które można zamówić na przykład przed daniem głównym. Na deskę wędlin obok chorizo z pewnością trafi również szynka jamón, będzie to zatem doskonała okazja do konsumpcji najlepszych hiszpańskich wędlin.
Chorizo a la sidra
Kiełbasę chorizo można jadać na zimno, ale i na ciepło. Jednym z najbardziej znanych dań z jej udziałem jest chorizo a la sidra. Potrawa ta wywodzi się z północnego regionu Asturia słynącego z doskonałego cydru – to właśnie on jest głównym składnikiem sosu, w którym duszona jest kiełbasa. Popularność chorizo a la sidra wykracza poza granice Asturii – kiełbasę przygotowaną w ten sposób jada się w całej Hiszpanii, a także poza nią. W Polsce również znajduje się serwująca to znakomite danie restauracja hiszpańska — Warszawa Śródmieście to dzielnica, w której jest zlokalizowana.
Chorizo al vino
Choć cydr jest chętnie pijanym napojem na Półwyspie Iberyjskim, jego popularność nie dorównuje trunkowi znanemu na całym świecie, czyli hiszpańskiemu winu. Jednym z najbardziej klasycznych połączeń kulinarnych naturalnie jest zatem kiełbasa chorizo i czerwone wino. Duet ten w najprostszej formie, czyli w wersji na zimno, skomponować można po prostu z pokrojonej w plasterki kiełbasy i lampki czerwonego napoju alkoholowego. Nazwa chorizo al vino odnosi się jednak do potrawy serwowanej na ciepło, której przygotowanie podobne jest do wspomnianego wcześniej chorizo a la sidra, z tym wyjątkiem, że zamiast cydru mamy tu czerwone wino.
Callos a la madrileña
Ostatnia z potraw, których kluczowym składnikiem jest kiełbasa chorizo, to callos a la madrileña. Chorizo nie gra tu co prawda pierwszych skrzypiec, ale nadaje wyraźnego smaku całemu daniu. Callos to hiszpańskie flaki. W tej madryckiej wersji wykorzystuje się przede wszystkim wieprzowe oraz wołowe żołądki.