Jak zrobić frytki z cukinii? Przepisy, kalorie i pomysły

Nie bez powodu mówi się, że cukinia jest jednym z tych warzyw, z których można w kuchni przyrządzić setki smacznych potraw. Podawana na słodko, ostro, gorzko – w każdym wydaniu smakuje świetnie. Mało kto wie, że poza standardowymi przepisami na dania z cukinii, z powodzeniem można z niej również zrobić frytki i to w kilku wariacjach!

Przepisy na frytki z cukinii

Wykonanie frytek z cukinii warto zacząć od wypróbowania kilku sposobów na to wyjątkowo zdrowe danie i na ich podstawie wybrać te, które posmakują nam najbardziej!

Frytki w panierce z bułki tartej i z dodatkiem parmezanu

Na te frytki z cukinii szykujemy: 2 cukinie, 1 jajko, szklankę bułki tartej, 1/4 startego parmezanu oraz przyprawy: sól, pieprz i słodką paprykę.

Wykonanie: Cukinię kroimy na wielkość zwykłych frytek, przyprawiamy, obtaczamy każdy słupek w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie albo a) pieczemy rozłożone na papierze do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, przez około 15 minut, albo b) smażymy na patelni. W tym drugim przypadku będą tłustsze, bo użyjemy oleju, a w wersji pierwszej – dietetyczne, bez tłuszczu. Całość warto podawać z sosem czosnkowym lub majonezowym, oba idealnie pasują do cukinii.

Dietetyczne frytki cukinii

Składniki jak w poprzednim przepisie, ale uwaga: bez jajka i bułki tartej! Dodatkowo więcej przypraw: czosnek suszony, bazylia, curry, oregano, papryka wędzona.

Wykonanie: pokrojone w słupki cukinie mocno doprawiamy, wykorzystując w/w przyprawy, ale i inne z tych, które w kuchni lubimy najbardziej. Tylko cukinia i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a dobrze przyprawione frytki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem pieczeniem. Pieczemy bez otwierania piekarnika (nie wpuszczamy powietrza z zewnątrz!) przez 15 do 20 minut i gotowe!

W tej wersji niektórzy spryskują lekko frytki oliwką, ale to już wersja mniej dietetyczna.

Standardowa porcja frytek z piekarnika ma ledwie 20 kcal, a pozwala się nasycić w zdrowy i smaczny sposób, dlatego jest to jedna z najbardziej polecanych opcji jeśli chodzi o frytkowe kombinacje.


Ciekawostka: część osób robi frytki z cukinii bez jej obierania. Sama skórka tego warzywa po upieczeniu w piekarniku jest bardzo smaczna i chrupiąca, a pojedyncze frytki nie są tak miękkie, jak po jej obraniu, dlatego warto wypróbować danie właśnie bez uprzedniego pozbywania się skórki. Wyjątek: jeśli frytki szykujemy z bardzo dużej, przerośniętej cukinii, wtedy lepiej skórkę obrać przed krojeniem na słupki, gdyż będzie twarda i może sprawiać wrażenie łykowatej i żylastej nawet po upieczeniu.