Cyclopentasiloxane – właściwości i zastosowanie

Choć nazwa Cyclopentasiloxane wydaje się trudna do wymówienia, a chemiczna nazwa tego związku jest jeszcze bardziej skomplikowana (dekametylocyklopentasiloksan) to w codziennym życiu korzystamy z niego częściej, niż moglibyśmy przypuszczać! Czym jest ten krzemian i gdzie znajduje swoje zastosowanie? Co musisz o nim wiedzieć?

Co to jest Cyklopentasiloksan?

Zacznijmy od początku: co to jest Cyklopentasiloksan? To związek krzemoograniczny, należący do grupy krzemianów i wyróżniający się stanem ciekłym. Nie posiada zapachu ani koloru, dlatego gdyby nie napis na etykiecie wielu kosmetyków, to w żaden sposób nie moglibyśmy się domyśleć, że w nich jest! Z racji na swoje właściwości stosuje się go bardzo szeroko, a jako składnik innych produktów jest nie tylko popularny, ale przede wszystkim bezpieczny.

  • Wzór chemiczny: [(CH 3 ) 2 SiO] 5
  • Inne nazwy: Cyklopentametikon, Cykliczny pentamer dimetylosiloksan, Dekametylocyklopentasiloksan
  • Numer CAS: 541-02-6 (specjalny identyfikator przypisany każdej substancji chemicznej)

Cyklopentasiloksan nie jest substancją naturalną, powstaje syntetycznie poprzez specjalną metodą łączenia tlenu z krzemem.

Właściwości cyclopentasiloxane

Jakie właściwości należącego do silikonów cyclopentasiloxane sprawiają, że związek ten znajduje tak duże zastosowanie we współczesnych kosmetykach i nie tylko?

  • Charakterystyczna lepkość, dzięki której po dodaniu go do kosmetyku, poprawia jego „trzymanie się” skóry i zapobiega spływaniu bez efektu klejenia się. Lepkość: 3,74 cP
  • Dzięki w/w lepkości ułatwia również aplikowanie kosmetyków na skórę i włosy
  • Dobrze rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu, słabiej w wodzie
  • Ułatwia rozczesywanie splątanych włosów bez ich łamania – wspiera pielęgnację włosa
  • Ma właściwości zmiękczające i wygładzające skórę, Na jej powierzchni tworzy tzw. warstwę okluzyjną (film), dzięki której woda nie jest tak szybko odparowywana z powierzchni naskórka, tym samym czyniąc go lepiej nawilżonym i miększym
  • Wspomaga rozsmarowywanie produktów i ich aplikację
  • Zapewnia ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi np. dla włosów stanowi barierę przed mechanicznymi urazami
  • Jest związkiem lotnym – po kilku godzinach wyparowuje
  • Nie obciąża ani skóry ciała ani włosów
  • Daje poczucie jedwabistości i aksamitu w tym miejscu skóry, gdzie zostanie użyty (również na włosach)
  • Ma właściwości antystatyczne, co sprawia, że chroni przed elektryzowanie się włosów
  • W produktach do makijażu ogranicza powstawanie smug i nieładnych plam

Zastosowanie cyclopentasiloxane

Przez wzgląd na w/w właściwości, zastosowanie cyclopentasiloxane jest bardzo szerokie. Zdecydowaną branżą w której najczęściej spotkamy produkty z jego dodatkiem jest sektor kosmetyczny. Związek ten stosuje się wszędzie tam, gdzie potrzebna jest dobra lepkość produktu i optymalna konsystencja do jego rozprowadzania na skórze oraz włosach. Kluczowe dziedziny zastosowania: kremy do pielęgnacji twarzy oraz niemal wszystkie produkty do mycia, odżywiania, regenerowania, a nawet usztywniania włosów.

Warto wiedzieć: w składzie tego silikonu nie znajdują się żadne substancje pochodzenia zwierzęcego, dlatego znajduje też zastosowanie w kosmetykach dla wegan.

W jakich kosmetykach można znaleźć cyclopentasiloxane?

Grupa środków kosmetycznych, w których wykorzystywany jest ten krzemian stanowi spory procent całej branży! W jakich kosmetykach można znaleźć cyclopentasiloxane? Przede wszystkim znajdziemy go w:

  • Emolientach – kosmetykach mocno nawilżających, ale nie pozostawiających na skórze grubej, tłustej warstwy
  • Kremach i produktach typu serum – do pielęgnacji skóry twarzy
  • Kremach i maskach do odżywiania włosów
  • Odżywkach do włosów (ułatwia rozczesywanie) oraz w lakierach
  • Środkach kosmetycznych hamujących puszenie się włosów np. olejkach
  • Preparatach zmiękczających i wygładzających skórę
  • Filtrach przeciwsłonecznych
  • Lubrykantach na bazie silikonu
  • Kremach do stóp i rąk
  • Żelach pod prysznic
  • Szamponach
  • Kremach termoochronnych
  • Fluidach, podkładach i bazach do robienia makijażu
  • Cieniach do powiek w kremie
  • Balsamach wygładzających
  • Piankach do układania włosów oraz kremach do stylizacji

Czy Cyklopentasiloksan w kosmetykach jest szkodliwy?

Nie, cyklopentasiloksan w kosmetykach nie jest szkodliwy. Jest jednym z najpopularniejszych i dobrze przebadanych dodatków, które poprawiają działanie i konsystencję kosmetyków, a dodawany do nich w niewielkich ilościach, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Wyróżnia się też tym, że nie uczula, a ponieważ po kilku godzinach ulatnia się (wyparowuje) to nie ma się go na skórze dość szybko, a już w tym krótkim czasie przynosi świetne efekty.

Ciekawostka: związek ten z racji na wysokie bezpieczeństwo dla zdrowia pojawia się też w niektórych produktach przeznaczonych dla kobiet w ciąży i matek karmiących, więc już samo to zapala mu zielone światło. Niemniej, pamiętajmy o tym, że u ciężarnych zmienia się cała gospodarka hormonalna, a skóra potrafi być wrażliwa w niemal nieprzewidywalnej formie.

Jednocześnie, kupując kosmetyki z nieznanych źródeł, trzeba się liczyć z tym, że jeśli zostało w nim użyte za duże stężenie cyklopentasiloksanu to cały produkt może być dla zdrowia szkodliwy! Jego szkodliwość wynika wprost z zastosowanej dawki – minimalna nie stanowi zagrożenia, ale duża owszem. W wysokim stężeniu niepożądanymi efektami używania produktów z nieumiejętnie dodanym do nich cyklopentasiloksanem mogą być m.in. zaburzone funkcje hormonalne. Specjaliści wspominają też o problemach z płodnością, dlatego kupując kosmetyki zawsze korzystajmy ze sprawdzonych źródeł i renomowanych producentów!

Efekty uboczne stosowania cyclopentasiloxane

Efektami ubocznymi długotrwałego stosowania cyclopentasiloxane – i mówimy tu o normalnym jego stężeniu, a nie nadmiernie wysokim mogą być:

  • Zapchane pory w skórze, a tym samym nieprawidłowe jej funkcjonowanie – związek ten sam w sobie nie jest komedogenny, czyli nie zatyka porów, ale jeśli używamy go non stop i pielęgnujemy skórę wyłącznie preparatami, które go zawierają, to w dłuższym czasie może wystąpić efekt zapchanych porów. Do zapamiętania: skóra lubi zmiany!
  • Pojawianie się wyprysków i widocznych zaskórników

Poza w/w efektami ubocznymi sam związek jest substancją bezpieczną i niealergiczną, więc swobodnie może używać do większość osób. Jedyne obostrzenia to cera trądzikowa i bardzo tłusta, a w pozostałych przypadkach kosmetyki na bazie tego składnika można używać bez obaw.