Tocopheryl acetate w kosmetykach- czy jest szkodliwy?

Umiejętność czytania składu kosmetyków to niezwykle przydatna rzecz. W czasach, kiedy zależy nam na świadomej pielęgnacji dostosowanej do potrzeb naszej skóry, szczególnie ważne jest, by umieć rozszyfrować, z czego składa się wybrany przez nas produkt. Skład INCI nie jest bowiem tak oczywisty w odczycie, jak byśmy sobie tego zapewne życzyli. Problematyczne może okazać się takż samo nazewnictwo składników. Na szczęście zbiór najpopularniejszych znajdziemy opisany w internecie. W tym konkretnym artykule zajmiemy się substancją o nazwie tocopheryl acetate. 

Czym jest tocopheryl acetate i czy jest bezpieczny dla naszej skóry? Czy kosmetyki z wykorzystaniem tej właśnie substancji będą dobrym wyborem? Omówimy dokładnie, mniej i bardziej profesjonalnie z jaką mamy do czynienia substancją, aby tocopheryl acetate nie stanowił już zagadki w składzie. 

Tocopheryl acetate – co to za substancja?

Tocopheryl acetate to inaczej octan tokoferylu bądź octan witaminy E. Prawdopodobnie dzięki tej ostatniej nazwie nabrał już dla was przyjemniejszego wyrazu i przestał brzmieć tak groźnie. Słusznie. Jest to bowiem nic innego jak składnik samej witaminy E. Ten ester kwasu octowego i tokoferylu występuje pod postacią oleistego alkoholu. W składzie produktów witamina E jest zastępowana właśnie tą pochodną ze względu na większą stabilność i kwasowość tego składnika, co ułatwia skomponowanie kosmetyku. Warto także wspomnieć co do samej witaminy E, że nie jest ona pojedynczą substancją a całą grupą związków rozpuszczalnych w tłuszczach mającą właściwości antyoksydacyjne o zróżnicowanej sile działania. 

Tocopheryl acetate – jak działa ten składnik kosmetyków?

Tocopheryl acetate jak już udało nam się rozszyfrować jest pochodną witaminy E, tylko o postaci łatwiejszej do umieszczenia w kosmetyku. Jeśli już skojarzymy go z witaminą E znaną ze swych dobroczynnych dla naszego ciala właściwości to nikogo nie zdziwi fakt jego obecności w przeróżnych produktach do pielęgnacji, szczególnie skóry. Tocopheryl acetate jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów jakie możemy odnaleźć w składzie kosmetyków. Odznaczający się wysoką wchłanialnością i zdolnością wiązania lipidów przenika do głębszych warstw skóry działając ochronnie i spowalniając procesy starzenia. 

Dzieje się to głównie dlatego, że octan tokoferylu blokują wolnym rodnikom dostęp do błon komórkowych skóry. Dodatkowo jego zdolność do wnikania w warstwę rogową naskórka zabezpiecza go przed utratą wody, co ma kluczowe znaczenie w zachowaniu skóry w prawidłowej kondycji. 

Czy Tocopheryl acetate jest bezpieczny?

Choć sama nazwa tocopheryl acetate początkowo mogła zabrzmieć złowrogo, to teraz już dokładnie wiemy, że nie ma się czego bać. Wręcz przeciwnie. Przede wszystkim ustaliliśmy, że octan tokoferylu jest niczym innym jak pochodną dobrze wszystkim znanej i cenionej witaminy E. Tym samym jest on substancją zupełnie naturalną i bezpieczną. Nie ma także określonego maksymalnego stężenia przy kontakcie ze skórą. W składach kosmetyków octan tokoferylu stanowi zazwyczaj zaledwie kilka procent, bo już taka ilość wystarczy do skutecznego działania. Żadne jego stężenie nie jest jednak uznawane za szkodliwe. Te wytyczne mają zastosowanie zarówno, jeśli chodzi o dorosłych jak i dzieci a także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Co więcej- tocopheryl acetate jest bezpieczny nie tylko dla nas, ale także dla środowiska. W przemyśle pozyskiwany jest on syntetycznie, więc nie wpływa on na nie szkodliwie. 

Tocopheryl acetate w kosmetykach.

Dobra wiadomość dla wszystkich jest taka, że tocopheryl acetate jest dobry dla każdego typu cery. Mogą go z powodzeniem stosować zarówno osoby o cerze mieszanej, tłustej i suchej. Szczególnie polecany będzie to przesuszonego, zrogowaciałego naskórka. Właśnie dlatego octan tokoferylu to nieoceniony składnik we wszelkich kremach przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej. Jak już wspominaliśmy przy okazji omawiania właściwości tej pochodnej witaminy E, tocopheryl spowalnia procesy starzenia się skóry dzięki zdolności głębokiego nawilżania i tworzenia bariery ochronnej przed wolnymi rodnikami próbującymi przeniknąć do naskórka. zapobiega utracie wody, co stanowi spory problem w dojrzałym wieku- to głównie stąd biorą się tak bardzo niechciane zmarszczki. Kremy przeciwzmarszczkowe z udziałem pochodnej witaminy E są zatem jak widać proste w działaniu i skuteczne. Octan tokoferylu odnajdziemy także w kosmetykach przeznaczonych do skóry ze skłonnością do nadmiernego wydzielania sebum. Oprócz określonego działania na skórę, tocopheryl ma w kosmetykach jeszcze inne, poboczne zadania. Wpływa on na inne składniki. Zabezpiecza oleje przed utlenianiem i jest naturalnym konserwantem przedłużającym trwałość innych substancji zawartych w składzie.