Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis i właściwości

0
(0)

Nazywany rarytasem wśród syropów kwiatowych, pełen cennych dla zdrowia właściwości i do tego piękny w kolorze – taki jest właśnie syrop z kwiatów czarnego bzu! Jak go przygotować, czy jest to trudne i jakie korzyści może nam dać picie tego syropu? Podpowiadamy!

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? Przepis.

Do przygotowania tego wyjątkowo smacznego syropu należy przygotować trzy konkretne rzeczy. Po pierwsze: kilogram owoców czarnego bzu, po drugie kilogram cukru i po trzecie wodę. Przyda się również garnek i butelka, ale to większość z nas znajdzie w domu bez problemu!

  • Dokładnie myjemy owoce i umieszczamy je w garnku
  • Zasypujemy cukrem (przy użyciu większej ilości niż 1 kg, syrop będzie po prostu słodszy, więc wielbiciele słodkiego smaku mogą spokojnie dosypać go więcej)
  • Zalewamy całość wodą, ale tak, żeby jedynie zakrywała ona owoce. Wody nie powinno być za dużo.
  • Gotujemy tak długo, aż z owoców puszczą soki
  • Po ostygnięciu przecedzamy całość i czysty syrop zlewamy do butelki. Można też swobodnie wykorzystać słoik
  • Pasteryzowanie: można, ale nie jest konieczne. Bez pasteryzowania syrop można trzymać w lodówce około 3 tygodnie.

Jest to jeden najprostszych i zarazem najszybszych przepisów na przygotowanie tego przysmaku.

Ciekawostka: czarny bez rośnie w Polsce w większości dziko, dlatego zdobycie jego kwiatów wcale nie musi być proste. Można je kupić najczęściej na bazarkach, albo zerwać samemu!

Właściwości zdrowotne:

  • Czarny bez zawiera bardzo dużo flawonoidów, a te mają silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Oczyszcza organizm i działa jak detoksykant.
  • W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin z grupy B, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania organizmu i ułatwiają procesy metaboliczne.
  • Świetnie sprawdza w domowych kuracjach na przeziębienie – jest cennym źródłem witaminy C, wzmacnia odporność i utrzymuje dobry stan układu immunologicznego.
  • Zdecydowanie ułatwia odkrztuszanie przy stanach chorobowych i potrafi skrócić czas grypy nawet o 3-4 dni
  • Obniża poziom cukru we krwi, jednocześnie pobudzając krążenie
  • Pobudza wydzielanie moczu, wzmacniając jednocześnie ściany naczyń krwionośnych.
  • Ma wysokie działanie rozkurczowe

Ważne: czarnego bzu nie powinno się jeść bez odpowiedniego przygotowania (np. na surowo), ponieważ zawiera niebezpieczne dla zdrowia związki, a dokładniej sambunigrynę i prunazyny. Szykując na jego bazie soki, syropy czy nalewki, zawsze należy dobrze go umyć i gotować tak, jak jest to wskazane w przepisie. Odpowiednio „obrobiony” będzie smakował świetnie i zarazem nie będzie stanowił zagrożenia dla zdrowia.

Nazywany rarytasem wśród syropów kwiatowych, pełen cennych dla zdrowia właściwości i do tego piękny w kolorze – taki jest właśnie syrop z kwiatów czarnego bzu! Jak go przygotować, czy jest to trudne i jakie korzyści może nam dać picie tego syropu? Podpowiadamy!

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? Przepis.

Do przygotowania tego wyjątkowo smacznego syropu należy przygotować trzy konkretne rzeczy. Po pierwsze: kilogram owoców czarnego bzu, po drugie kilogram cukru i po trzecie wodę. Przyda się również garnek i butelka, ale to większość z nas znajdzie w domu bez problemu!

  • Dokładnie myjemy owoce i umieszczamy je w garnku
  • Zasypujemy cukrem (przy użyciu większej ilości niż 1 kg, syrop będzie po prostu słodszy, więc wielbiciele słodkiego smaku mogą spokojnie dosypać go więcej)
  • Zalewamy całość wodą, ale tak, żeby jedynie zakrywała ona owoce. Wody nie powinno być za dużo.
  • Gotujemy tak długo, aż z owoców puszczą soki
  • Po ostygnięciu przecedzamy całość i czysty syrop zlewamy do butelki. Można też swobodnie wykorzystać słoik
  • Pasteryzowanie: można, ale nie jest konieczne. Bez pasteryzowania syrop można trzymać w lodówce około 3 tygodnie.

Jest to jeden najprostszych i zarazem najszybszych przepisów na przygotowanie tego przysmaku.

Ciekawostka: czarny bez rośnie w Polsce w większości dziko, dlatego zdobycie jego kwiatów wcale nie musi być proste. Można je kupić najczęściej na bazarkach, albo zerwać samemu!

Właściwości zdrowotne:

  • Czarny bez zawiera bardzo dużo flawonoidów, a te mają silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Oczyszcza organizm i działa jak detoksykant.
  • W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin z grupy B, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania organizmu i ułatwiają procesy metaboliczne.
  • Świetnie sprawdza w domowych kuracjach na przeziębienie – jest cennym źródłem witaminy C, wzmacnia odporność i utrzymuje dobry stan układu immunologicznego.
  • Zdecydowanie ułatwia odkrztuszanie przy stanach chorobowych i potrafi skrócić czas grypy nawet o 3-4 dni
  • Obniża poziom cukru we krwi, jednocześnie pobudzając krążenie
  • Pobudza wydzielanie moczu, wzmacniając jednocześnie ściany naczyń krwionośnych.
  • Ma wysokie działanie rozkurczowe

Ważne: czarnego bzu nie powinno się jeść bez odpowiedniego przygotowania (np. na surowo), ponieważ zawiera niebezpieczne dla zdrowia związki, a dokładniej sambunigrynę i prunazyny. Szykując na jego bazie soki, syropy czy nalewki, zawsze należy dobrze go umyć i gotować tak, jak jest to wskazane w przepisie. Odpowiednio „obrobiony” będzie smakował świetnie i zarazem nie będzie stanowił zagrożenia dla zdrowia.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł