Nazywany rarytasem wśród syropów kwiatowych, pełen cennych dla zdrowia właściwości i do tego piękny w kolorze – taki jest właśnie syrop z kwiatów czarnego bzu! Jak go przygotować, czy jest to trudne i jakie korzyści może nam dać picie tego syropu? Podpowiadamy!
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? Przepis.
Do przygotowania tego wyjątkowo smacznego syropu należy przygotować trzy konkretne rzeczy. Po pierwsze: kilogram owoców czarnego bzu, po drugie kilogram cukru i po trzecie wodę. Przyda się również garnek i butelka, ale to większość z nas znajdzie w domu bez problemu!
- Dokładnie myjemy owoce i umieszczamy je w garnku
- Zasypujemy cukrem (przy użyciu większej ilości niż 1 kg, syrop będzie po prostu słodszy, więc wielbiciele słodkiego smaku mogą spokojnie dosypać go więcej)
- Zalewamy całość wodą, ale tak, żeby jedynie zakrywała ona owoce. Wody nie powinno być za dużo.
- Gotujemy tak długo, aż z owoców puszczą soki
- Po ostygnięciu przecedzamy całość i czysty syrop zlewamy do butelki. Można też swobodnie wykorzystać słoik
- Pasteryzowanie: można, ale nie jest konieczne. Bez pasteryzowania syrop można trzymać w lodówce około 3 tygodnie.
Jest to jeden najprostszych i zarazem najszybszych przepisów na przygotowanie tego przysmaku.
Ciekawostka: czarny bez rośnie w Polsce w większości dziko, dlatego zdobycie jego kwiatów wcale nie musi być proste. Można je kupić najczęściej na bazarkach, albo zerwać samemu!
Właściwości zdrowotne:
- Czarny bez zawiera bardzo dużo flawonoidów, a te mają silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Oczyszcza organizm i działa jak detoksykant.
- W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin z grupy B, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania organizmu i ułatwiają procesy metaboliczne.
- Świetnie sprawdza w domowych kuracjach na przeziębienie – jest cennym źródłem witaminy C, wzmacnia odporność i utrzymuje dobry stan układu immunologicznego.
- Zdecydowanie ułatwia odkrztuszanie przy stanach chorobowych i potrafi skrócić czas grypy nawet o 3-4 dni
- Obniża poziom cukru we krwi, jednocześnie pobudzając krążenie
- Pobudza wydzielanie moczu, wzmacniając jednocześnie ściany naczyń krwionośnych.
- Ma wysokie działanie rozkurczowe
Ważne: czarnego bzu nie powinno się jeść bez odpowiedniego przygotowania (np. na surowo), ponieważ zawiera niebezpieczne dla zdrowia związki, a dokładniej sambunigrynę i prunazyny. Szykując na jego bazie soki, syropy czy nalewki, zawsze należy dobrze go umyć i gotować tak, jak jest to wskazane w przepisie. Odpowiednio „obrobiony” będzie smakował świetnie i zarazem nie będzie stanowił zagrożenia dla zdrowia.
Nazywany rarytasem wśród syropów kwiatowych, pełen cennych dla zdrowia właściwości i do tego piękny w kolorze – taki jest właśnie syrop z kwiatów czarnego bzu! Jak go przygotować, czy jest to trudne i jakie korzyści może nam dać picie tego syropu? Podpowiadamy!
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? Przepis.
Do przygotowania tego wyjątkowo smacznego syropu należy przygotować trzy konkretne rzeczy. Po pierwsze: kilogram owoców czarnego bzu, po drugie kilogram cukru i po trzecie wodę. Przyda się również garnek i butelka, ale to większość z nas znajdzie w domu bez problemu!
- Dokładnie myjemy owoce i umieszczamy je w garnku
- Zasypujemy cukrem (przy użyciu większej ilości niż 1 kg, syrop będzie po prostu słodszy, więc wielbiciele słodkiego smaku mogą spokojnie dosypać go więcej)
- Zalewamy całość wodą, ale tak, żeby jedynie zakrywała ona owoce. Wody nie powinno być za dużo.
- Gotujemy tak długo, aż z owoców puszczą soki
- Po ostygnięciu przecedzamy całość i czysty syrop zlewamy do butelki. Można też swobodnie wykorzystać słoik
- Pasteryzowanie: można, ale nie jest konieczne. Bez pasteryzowania syrop można trzymać w lodówce około 3 tygodnie.
Jest to jeden najprostszych i zarazem najszybszych przepisów na przygotowanie tego przysmaku.
Ciekawostka: czarny bez rośnie w Polsce w większości dziko, dlatego zdobycie jego kwiatów wcale nie musi być proste. Można je kupić najczęściej na bazarkach, albo zerwać samemu!
Właściwości zdrowotne:
- Czarny bez zawiera bardzo dużo flawonoidów, a te mają silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Oczyszcza organizm i działa jak detoksykant.
- W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin z grupy B, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania organizmu i ułatwiają procesy metaboliczne.
- Świetnie sprawdza w domowych kuracjach na przeziębienie – jest cennym źródłem witaminy C, wzmacnia odporność i utrzymuje dobry stan układu immunologicznego.
- Zdecydowanie ułatwia odkrztuszanie przy stanach chorobowych i potrafi skrócić czas grypy nawet o 3-4 dni
- Obniża poziom cukru we krwi, jednocześnie pobudzając krążenie
- Pobudza wydzielanie moczu, wzmacniając jednocześnie ściany naczyń krwionośnych.
- Ma wysokie działanie rozkurczowe
Ważne: czarnego bzu nie powinno się jeść bez odpowiedniego przygotowania (np. na surowo), ponieważ zawiera niebezpieczne dla zdrowia związki, a dokładniej sambunigrynę i prunazyny. Szykując na jego bazie soki, syropy czy nalewki, zawsze należy dobrze go umyć i gotować tak, jak jest to wskazane w przepisie. Odpowiednio „obrobiony” będzie smakował świetnie i zarazem nie będzie stanowił zagrożenia dla zdrowia.