Sodium Benzoate – właściwości, działanie, bezpieczeństwo

Czym jest Sodium Benzoate? Właściwości


Sodium Benzoate potocznie nazywany jest benzoesanem sodu. Występuje w postaci bezwonnego proszku o właściwościach higroskopijnych. W języku chemicznym benzoesan sodu nazywany jest solą sodową kwasu benzoesowego. Charakteryzuje się słodkim smakiem i łatwo rozpuszcza się w wodzie. Benzoesan sodu od lat używany jest jako konserwant zarówno żywności, jak i kosmetyków. Jego zadaniem jest chronić produkt przez cały czas jego przydatności przed drożdżakami, bakteriami i pleśnią. Ciekawostką jest, że benzoesan znajduje zastosowanie także w farmacji i pirotechnice.

Sodium Benzoate – działanie


Benzoesan sodu na etykietach i ulotkach oznaczany jest symbolem E211. Bardzo często łączony jest z sorbinianem potasu (E202). Pozytywne działanie benzoesanu sodu na produkty spożywcze i kosmetyczne już znasz. Zapewne zastanawiasz się teraz czy benzoesan sodu ma jakieś działanie medyczne. Otóż ma! Działa on bowiem na nas wykrztuśnie i odkażająco. Sodium Benzoate podrażnia śluzówkę przewodu pokarmowego oraz błonę śluzową oskrzeli. Czy to dobrze? Tak! Dlatego zalecany jest w stanach zapalnych i rozszerzeniu oskrzeli podczas infekcji bakteryjnych. Niektóre źródła podają, że ta właściwości benzoesanu sodu wykorzystywana jest w farmakologii, do produkcji pomocniczych środków diagnostycznych przy badaniach wątroby. 

Czy benzoesan sodu jest szkodliwy dla zdrowia?


Benzoesan sodu niestety nie cieszy się dobrą opinią wśród konsumentów. W internecie krąży mnóstwo opinii na jego temat. Wiele osób zaleca dokładne czytanie ulotek i unikanie produktów, w których się znajduje. Prawda jest jednak taka, że Sodium Benzoate jest bezpiecznym składnikiem konserwującym. Wg Rozporządzenia 1223/2009 jest dopuszczony do stosowania w określonym stężeniu. Maksymalne, dopuszczalne stężenie to 2,5% w produktach, które się spłukuje, 1,7% w preparatach do jamy ustnej i 0,5% w kosmetykach, których się nie spłukuje.

Czy benzoesan sodu jest rakotwórczy?


Internet z jednej strony jest skarbnicą wiedzy, z drugiej zaś trzeba bardzo uważać na informacje, które tam znajdujemy. Jeśli masz przeświadczenie, że benzoesan sodu jest rakotwórczy, bo takie informacje podawane są na wielu stronach w internecie, uspokajamy – to nieprawda. Według instytucji, która zajmuje się oceną i przeglądem składników kosmetycznych pod względem bezpieczeństwa, benzoesan sodu nie jest substancją rakotwórczą. Dlatego nie obawiajmy się kupować kosmetyków i produktów spożywczych, które mają w składzie Sodium Benzoate.

Sodium Benzoate – zastosowanie w kosmetykach

Każdy kosmetyk dopuszczony na rynek europejski musi posiadać w składzie konserwant. Taki jest fakt, a wyjątków jest niewiele i dotyczą one jedynie produktów z krótkim terminem ważności, opartych na olejach i masłach roślinnych. Jakie ma zastosowanie benzoesan sodu? W jakich kosmetykach możemy go znaleźć? Właściwie we wszystkich: w mydłach, żelach do kąpieli, szamponach, odżywkach, maskach, kremach, maseczkach, peelingach, a także we wszystkich kosmetykach do makijażu i stylizacji paznokci. 

Sodium Benzoate – wpływ na środowisko


Ponieważ Sodium Benzoate ma bardzo szerokie zastosowanie, na pewno wiele osób zastanawia się, jaki ta substancja ma wpływ na środowisko. Wszystkich, którzy bardzo dbają o ekologię uspokajamy. Benzoesan sodu łatwo ulega degradacji, nie zalega ani w wodzie, ani w glebie. Badania naukowe wskazują na to, że nie ma on negatywnego wpływu na środowisko, a ponieważ nie posiada w składzie składników pochodzenia zwierzęcego, może być bezpiecznie stosowany przez wegan.