Petrolatum – właściwości i zastosowanie wazeliny

Petrolatum – substancja mazista znana pod popularną nazwą wazeliny, jest produktem, po który sięga się dzisiaj bardzo często. W okresie zimy idealnie sprawdza się do natłuszczania ust, dzięki czemu nie są suche, spierzchnięte, ani popękane. Zastosowanie tej substancji jest jednak znacznie szersze! Co warto o niej wiedzieć?

Petrolatum – działanie wazeliny

Istnieje kilka różnych rodzajów wazeliny, z których każdy ma nieco inne działanie. Wyróżniamy tu petrolatum techniczne (surowe, nieoczyszczone), kosmetyczne (oczyszczone i często z dodatkiem substancji zapachowych), żółte oraz białe (powstałe wskutek dodatkowego oczyszczenia wazeliny żółtej). Dzięki specyficznym właściwościom wazeliny, jej działanie opiera się głównie na:

  • Natłuszczaniu skóry bez wnikania poprzez nią do wnętrza organizmu
  • Zalecie niewchłanialności przez błony śluzowe człowieka
  • Nadawaniu poślizgowości – np. przy opartych na petrolatum środkach do masażu
  • Doskonałych atutach smarujących
  • Tworzeniu na naskórku warstwy ochronnej przed mrozem i deszczem

W temacie petrolatum – działania wazeliny dobrze jest pamiętać, że jedynie tej typu technicznego nie stosuje się wprost w zastosowaniu z ludzką skórą. Petrolatum techniczne znajduje natomiast wykorzystanie w smarach i środkach chroniących substancje przed korozją. Zabezpiecza powierzchnie i uniemożliwia przymarzanie ich do siebie.

Wazelina – właściwości

Do podstawowych właściwości wazeliny, dzięki którym ma też ona bardzo konkretne zastosowanie, zaliczamy:

  • Charakterystyczną mazistość
  • Bezwonność
  • Nierozpuszczanie się w wodzie i słabą rozpuszczalność w nierozcieńczonym etanolu
  • Dobre rozpuszczanie się w benzynie, eterze, chloformie oraz dwusiarczku węgla
  • Wysoką tolerancję przez wrażliwą skórę – wazelina nie uczula!
  • Temperaturę topnienia od 35 do 45 stopni Celsjusza, a w niektórych jej odmianach nawet do 60 stopni

Zastosowanie petrolatum w kosmetykach

Branża kosmetyczna jest jedną z największych, w których swoje zastosowanie znajduje petrolatum. Mazistość i natłuszczające właściwości wazeliny w połączeniu z jej długim utrzymywaniem się na ciele bez wnikania do wnętrza, a do tego niespływanie pod wpływem wody (deszcz, mżawka, ludzki pot) dają tej substancji duże pole wykorzystania właśnie w kosmetyce. Do tego atutem petrolatum jest niepodrażnianie skóry, która jest nim smarowana, dzięki czemu sprawdza się świetnie także przy pielęgnacji i natłuszczaniu skóry osób wrażliwych. Co ważne, petrolatum samo w sobie nie ma właściwości odżywczy, ale za to wygładza skórę i czyni ją dużo miększą.

W jakich kosmetykach można znaleźć wazelinę?

Żeby odpowiedzieć na pytanie w jakich kosmetykach można znaleźć wazelinę, warto przypomnieć sobie jej działanie. Praktycznie wszystkie kosmetyki, które mają za zadanie natłuszczać, smarować, chronić skórę przed zimnem i nie spływać z niej tak szybko, jak inne – mogą zawierać właśnie petrolatum.

  • Wazelina „czysta” – jako produkt kosmetyczny do smarowania ust suchych, popękanych i narażonych na zimno. Z tego produktu wyjątkowo chętnie korzystają np. narciarze. W drogeriach kupuje się jako balsam do ust.
  • Kremy i maści do masażu – większość z nich zawiera wazelinę, będącą tu bazą poślizgową
  • Maści lecznicze – typowo chroniące skórę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych
  • Kremach do pielęgnacji skóry dzieci i emolientach
  • Kosmetyki o stosunkowej lepkości – umieszczana jest w nich jako składnik poprawiający konsystencję produktów i poprawiający łatwość ich aplikacji
  • Preparaty S.O.S na spierzchniętą skórę
  • Kosmetyki nabłyszczające i zmiękczające paznokcie
  • Kremy do rąk
  • Wosk do układania brwi, rzęs i włosów
  • Środki do demakijażu – usunie nawet makijaż wodoodporny!
  • Peelingi i maseczki – nierzadko to właśnie wazelina stanowi ich bazę
  • Pomadki do ust
  • Produkty mające za zadanie ochronę przed promieniowaniem UV – wazelina doskonale pochłania promienie UV
  • Perfumy – tak, tak! Petrolatum wydłuża ich trwałość.

Ciekawostka: jeśli twoje perfumy nie zawierają wazeliny, a chcesz, by zapach utrzymał się na skórze jeszcze dłużej, przed użyciem perfum, posmaruj skórę wazeliną. Już samo to sprawi, że ulubiony zapach utrzyma się dłużej i tak szybko nie wyparuje.

Efekty uboczne stosowania petrolatum

Warto wiedzieć, że petrolatum nie posiada właściwości typowo regeneracyjnych czy odżywczych, które mogłyby działać długofalowo. Jeśli zależy nam na jednorazowym, „pilnym” natłuszczeniu skóry, ochronie ust przed mrozem czy poprawie gładkości naskórka, to wazelina sprawdzi się idealnie. Jednocześnie, gdy przestanie się jej używać, skóra wróci do takiego stanu jak wcześniej – petrolatum nie wnika w jej głębsze warstwy, więc nie ma mocy ich odbudowy na dłuższy czas.

Jakie są efekty uboczne stosowania petrolatum? Przy długotrwałym stosowaniu latem, kiedy ten produkt zupełnie nie ma sensu być używanym, można doprowadzić do przyblokowania skórze dostępu do słońca i powietrza, a tym samym wpłynąć na większe namnażanie się w danym miejscu bakterii oraz grzybów. Dalej, jeśli zależy nam na długotrwałej odbudowie suchej skóry, lepiej użyć do tego profesjonalnych balsamów czy kremów, a nie wazeliny o zerowym poziomie substancji odżywczych.

Uwaga: częstego używania wazeliny nie zaleca się kobietom w ciąży – w tym przypadku również lepiej będzie sięgnąć po dostosowane do potrzeb kosmetyki pielęgnacyjne.

Czy wazelina zatyka pory?

W ogólnej opinii, która jednak jest błędna – wazelina zatyka pory. Mit powtarza się od lat i co pewien czas znów ma on epicentrum swojej popularności, chociaż jest niezgodny z prawdą. Wazelina nie zatyka porów i można ją stosować bezpiecznie i z pełnym zachowaniem zdrowia dla skóry.

Czy wazelina jest dobra na włosy?

Tak, wazelina jest dobra na włosy i znajduje zastosowanie w wielu produktach do ich pielęgnacji. W sklepach znajdziemy np. woski nabłyszczające włosy i oparte na wazelinie, maski do włosów, a nawet żele, w których wazelina pomaga wygładzać końcówki puszących się włosów i je nabłyszczać. Najlepiej sprawdzi się dla osób o włosach przesuszonych i suchych, które pilnie potrzebują wizualnej poprawy wyglądu i efektu „lśnienia”.

Czy wazelina to emolient?

Tak, wazelina to emolient – ma doskonałe właściwości natłuszczające i długi czas ich działania, dzięki czemu swobodnie można ją stosować jako emolient. W wielu przypadkach stanowi też ona cenny składnik innych emolientów, poprawiając ich wydajność i konsystencję. Petrolatum będzie tworzyć na skórze cenną warstwę ochronną przed niekorzystnymi dla cery bardzo suchej warunkami atmosferycznymi.