Pestki awokado – właściwości lecznicze i zastosowanie

Poszukując sposobów na zachowanie dobrego zdrowia oraz urody często sięgamy po drogie specyfiki nie zdając sobie zupełnie sprawy, że produkty, które mogą mieć na nas dobroczynny wpływ często traktujemy jako niejadalne odpady. Doskonałym przykładem są pestki awokado. Choć wydawać by się mogło, że nie można ich wykorzystać, tak naprawdę doskonale sprawdzą się zarówno w codziennej diecie jako doskonałe uzupełnienie cennych składników, jak i podczas zabiegów pielęgnacyjnych. Poznajmy więc niezwykłe właściwości, jakimi wyróżniają się pestki awokado. 

Co zawiera pestka z awokado?

Jak wspominaliśmy we wstępie, pestki awokado są pełne cennych składników, o których większość z nas nie ma pojęcia. Sprawdźmy więc, co znajduje się w ich wnętrzu.

Przede wszystkim pestka z awokado jest źródłem cennych antyoksydantów, które pozwalają opóźnić procesy starzenia. Poza tym jest również dobrym źródłem błonnika, który usprawnia i reguluje procesy przemiany materii. To jednak nie wszystko. W pestkach awokado znajdziemy bowiem również minerały takie jak magnez, potas czy wapń oraz cenne witaminy z grupy B. Jak więc widać – warto po nie sięgać.

Jak jeść pestki z awokado?

Kiedy widzimy pestkę z awokado jej spożycie wydaje się niemożliwe. Jest przecież nie tylko twarda i nieapetyczna, ale również duża. Dlatego też warto wiedzieć, jak jeść pestki z awokado, by nie było to problematyczne.

Przede wszystkim musimy zacząć od dokładnego wysuszenia pestek na słońcu lub na kaloryferze (suszyć należy je przez co najmniej 3 dni). Tak wysuszoną pestkę mielimy na proszek, który zamykamy w szczelnym słoiczku. Musimy mieć świadomość, że ma ona dość gorzki, nieprzyjemny smak. Nie musi on jednak wpływać na smak naszych posiłków, jeśli proszek z pestek awokado będziemy dawkować regularnie, lecz w małych ilościach. Wystarczy jedynie szczypta dodana do herbaty, soku, owsianki czy warzywnego koktajlu. Z powodzeniem możemy dodawać ją również do różnego rodzaju sałatek oraz zup, czy też sosu. Optymalnie jest spożywać ok. jedną łyżeczkę proszku z pestek awokado dziennie. Co ważne, pozytywny wpływ na zdrowie zobaczymy dopiero po kilkutygodniowym okresie regularnego jej spożywania. 

Na co jest dobra pestka z awokado?

Korzyści, jakie daje spożywanie pestek z awokado jest naprawdę wiele. Na co dobra jest pestka z awokado? Przede wszystkim wykazuje działanie regulujące trawienie, powstrzymuje biegunki oraz łagodzi inne problemy trawienne. Pomóc może również na silne bóle miesiączkowe. Ponadto pestki z awokado mogą także:

  • zapobiegać infekcjom układu pokarmowego, 
  • przyspieszać odchudzanie i poprawiać metabolizm, 
  • zmniejszać wchłanianie się glukozy, 
  • obniżać poziom szkodliwego cholesterolu,
  • oczyszczać organizm z toksyn i metali ciężkich, 
  • przeciwdziałać kamicy żółciowej. 

Pestkę awokado możemy wykorzystać również w codziennej pielęgnacji dodając ją w postaci sproszkowanej do balsamu do ciała i tworząc w ten sposób naturalny, bezpieczny dla skóry peeling, który przynosi doskonałe efekty. 

Czy pestki awokado są trujące?

Część osób obawia się spożywania pestek awokado, z powodu wciąż pokutującego mitu o ich szkodliwości. Czy słusznie? Czy pestki awokado są trujące? Przede wszystkim należy przypomnieć, że zawierają one persynę, czyli toksynę, która charakteryzuje się działaniem grzybobójczym. Musimy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że persyna znajduje się nie tylko w pestce, ale również skórce, korze a nawet liściach tej rośliny. Co więcej, stężenie toksyny jest naprawdę niskie, przez co nie jest ona szkodliwa dla człowieka. Mogłaby taka być jedynie w sytuacji, gdybyśmy spożywali pestki awokado w bardzo dużych ilościach, a tak przecież nie jest. 

Jak wykorzystać pestki z awokado?

Pestki z awokado, poza wspomnianym już wykorzystaniem ich w naszej kuchni, możemy użyć również poza nią. Peelingi do ciała, naturalne maseczki do twarzy z wykorzystaniem sproszkowanej pestki czy użycie jej do konserwowania żywności, to tylko niektóre z rozwiązań. Bardzo ciekawym pomysłem jest również stworzenie z niej barwnika o intensywnym różowym kolorze. Wystarczy jedynie zmieszać proszek z pestek awokado z wrzącą wodą. Nie sposób nie wspomnieć również o tym, że możemy spróbować wyhodować własną roślinkę. 

Jak zasadzić awokado z pestki?

Sadzenie awokado z pestki staje się coraz popularniejszym rozwiązaniem. W jaki sposób to zrobić? Jest to bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości. Zaczynamy od wyjęcia pestki z dojrzałego owocu oraz obrania jej z zewnętrznej, ciemnej warstwy. Następnie zamaczamy pestkę w wodzie na okres od 4 do 6 tygodni. Pestka powinna być zamoczona do połowy, a jej spiczasta strona powinna znajdować się u góry. Po upływie kilku tygodni powinniśmy zauważyć już dość pokaźne korzenie. To czas, kiedy pestkę awokado należy umieścić w podłożu. 

Awokado z pestki – uprawa

Uprawa awokado z pestki jest prosta i niewymagająca. Kluczowe znaczenie ma wybór odpowiedniego podłoża – powinno być one lekkie i przepuszczalne. Na dnie doniczki umieszczamy warstwę drenażu np. z drobnych kamyków. To jednak nie wszystko. Konieczny jest również wybór odpowiedniego stanowiska – awokado z pestki dobrze czuć będzie się w miejscu ciepłym i jasnym. Roślinę podlewamy regularnie lecz umiarkowanie.