Jeden z doskonałych pomysłów na śniadanie – pasta jajeczna, która pozwala na nieskończone kulinarne eksperymenty. Prosta, smaczna i za każdym razem może być podawana inaczej. Do jej przygotowania wystarczą tylko jajka i kilka dodatków. Reszta to już kwestia wyobraźni. Jak sprawić, żeby ten dobrze znany dodatek do pieczywa nabrał zupełnie innego charakteru? Oto 6 przepisów na pastę jajeczną, które całkowicie odmienią klasyczną odsłonę tego dania!Wyrazisty smak w klasycznej formie – pasta jajeczna z chrzanem
Jeśli lubicie intensywne smaki, ta propozycja to strzał w dziesiątkę. Chrzan to składnik, który doda waszej paście ostrości, przełamując neutralny smak jajek. Do wykonania pasty jajecznej z chrzanem będziecie potrzebować 4 jajek, 2 łyżki majonezu, łyżkę startego chrzanu, przypraw i szczypiorku do dekoracji. Zetrzyjcie jajka na tarce lub rozgniećcie widelcem. Dodajcie pozostałe składniki i dobrze wymieszajcie. Posmarujcie pastą chrupiące pieczywo i posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak wykonane kanapki sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi.
Guacamole po polsku – pasta jajeczna z awokado
Awokado zdobywa uznanie w wielu potrawach. Doskonałe do sałatek, kanapek i popularnej pasty guacamole. Połączenie awokado o kremowej konsystencji z jajkami stworzy gładką pastę o delikatnym, ale charakterystycznym smaku. Żeby przygotować ten niezwykły przysmak, obierzcie awokado, wyjmijcie pestkę i rozgniećcie je widelcem. Połączcie z masą jajeczną, majonezem, odrobiną soku z cytryny i przyprawcie do smaku. Wszystko wymieszajcie dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Dodatek soku z cytryny sprawi, że awokado nie ściemnieje, a będzie miało delikatnie cytrusowy posmak.
Pasta jajeczna z tuńczykiem dla miłośników rybnych potraw
Tuńczyk świetnie komponuje się z innymi składnikami, tworząc niezwykłe kompozycje smakowe. Nie tylko pasuje do sałatek – w paście jajecznej odnajdzie się równie dobrze! Do jej wykonania, oprócz jajek i majonezu, będziecie potrzebować jedynie puszki tuńczyka w sosie własnym, łyżki soku z cytryny oraz ulubionych przypraw. Do rozgniecionych jajek dodajcie odsączonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka oraz pozostałe składniki. Wymieszajcie wszystko razem i przygotujcie sporo pieczywa, bo degustacja tak pysznej pasty jajecznej może nie mieć końca. Pastę z tuńczykiem możecie także podać jako przekąskę na imprezie, podawaną na krakersach.
Śródziemnomorski akcent na śniadanie – pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory to jeden z głównych składników przeróżnych dań kuchni greckiej lub włoskiej. Dodają potrawom głębi smaku, połączonej z nutą słodyczy. Drobno posiekane suszone pomidory z oliwy połączcie z jajkami i majonezem. Dodajcie łyżkę oliwy z pomidorów, pieprz oraz odrobinę bazylii. Po wymieszaniu wszystkich składników uzyskacie pastę o wyjątkowym aromacie i znakomitej kompozycji smaków. Taka wersja pasty jajecznej świetnie będzie współgrać z chrupiącą bagietką lub ciabattą – włoskim, białym chlebem wypiekanym z mąki pszennej z dodatkiem drożdży.
Niecodzienne połączenie na śniadanie – pasta jajeczna z soczewicą
Lubicie kulinarne eksperymenty? Dodanie soczewicy do klasycznej pasty jajecznej to doskonały sposób na wprowadzenie czegoś nowego i ciekawego do dobrze znanego przepisu. Przyjemna tekstura i lekko orzechowy smak – tego możecie się spodziewać po dodaniu jej do waszej śniadaniowej pasty z jajek. ½ szklanki soczewicy ugotujcie, a następnie zblendujcie lub rozgniećcie. Połączcie z masą jajeczną i doprawcie musztardą i pieprzem. Pastę na kanapkach udekorujcie drobno posiekaną natką z pietruszki. Wypróbujcie tę wersję pasty jajecznej na ciemnym pieczywie, żeby uzyskać oryginalną i smaczną kompozycję.
Pasta jajeczna z serem feta – doskonały dodatek do chrupiących tostów
Słonawy smak sera feta idealnie przełamie smak jajek i majonezu. Do wykonania pasty jajecznej w tej wersji będziecie potrzebować ok. 100 g sera feta, bazylii i oregano. Rozgniecione jajka i fetę połączcie, wymieszajcie z majonezem i doprawcie do smaku. Na koniec posypcie ziołami. Jeden główny składnik, a jak wiele możliwości.
Szukacie inspiracji na pyszny dodatek do chleba? Sprawdźcie prosty przepis na pastę jajeczną na stronie przepisy.pl. Wasze śniadanie wcale nie musi być nudne!