Pasta jajeczna na 6 różnych sposobów – jak urozmaicić ten klasyczny przepis?

0
(0)

Jeden z doskonałych pomysłów na śniadanie – pasta jajeczna, która pozwala na nieskończone kulinarne eksperymenty. Prosta, smaczna i za każdym razem może być podawana inaczej. Do jej przygotowania wystarczą tylko jajka i kilka dodatków. Reszta to już kwestia wyobraźni. Jak sprawić, żeby ten dobrze znany dodatek do pieczywa nabrał zupełnie innego charakteru? Oto 6 przepisów na pastę jajeczną, które całkowicie odmienią klasyczną odsłonę tego dania!Wyrazisty smak w klasycznej formie – pasta jajeczna z chrzanem

Jeśli lubicie intensywne smaki, ta propozycja to strzał w dziesiątkę. Chrzan to składnik, który doda waszej paście ostrości, przełamując neutralny smak jajek. Do wykonania pasty jajecznej z chrzanem będziecie potrzebować 4 jajek, 2 łyżki majonezu, łyżkę startego chrzanu, przypraw i szczypiorku do dekoracji. Zetrzyjcie jajka na tarce lub rozgniećcie widelcem. Dodajcie pozostałe składniki i dobrze wymieszajcie. Posmarujcie pastą chrupiące pieczywo i posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak wykonane kanapki sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi.

Guacamole po polsku – pasta jajeczna z awokado

Awokado zdobywa uznanie w wielu potrawach. Doskonałe do sałatek, kanapek i popularnej pasty guacamole. Połączenie awokado o kremowej konsystencji z jajkami stworzy gładką pastę o delikatnym, ale charakterystycznym smaku. Żeby przygotować ten niezwykły przysmak, obierzcie awokado, wyjmijcie pestkę i rozgniećcie je widelcem. Połączcie z masą jajeczną, majonezem, odrobiną soku z cytryny i przyprawcie do smaku. Wszystko wymieszajcie dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Dodatek soku z cytryny sprawi, że awokado nie ściemnieje, a będzie miało delikatnie cytrusowy posmak.

Pasta jajeczna z tuńczykiem dla miłośników rybnych potraw

Tuńczyk świetnie komponuje się z innymi składnikami, tworząc niezwykłe kompozycje smakowe. Nie tylko pasuje do sałatek – w paście jajecznej odnajdzie się równie dobrze! Do jej wykonania, oprócz jajek i majonezu, będziecie potrzebować jedynie puszki tuńczyka w sosie własnym, łyżki soku z cytryny oraz ulubionych przypraw. Do rozgniecionych jajek dodajcie odsączonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka oraz pozostałe składniki. Wymieszajcie wszystko razem i przygotujcie sporo pieczywa, bo degustacja tak pysznej pasty jajecznej może nie mieć końca. Pastę z tuńczykiem możecie także podać jako przekąskę na imprezie, podawaną na krakersach.

Śródziemnomorski akcent na śniadanie – pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory to jeden z głównych składników przeróżnych dań kuchni greckiej lub włoskiej. Dodają potrawom głębi smaku, połączonej z nutą słodyczy. Drobno posiekane suszone pomidory z oliwy połączcie z jajkami i majonezem. Dodajcie łyżkę oliwy z pomidorów, pieprz oraz odrobinę bazylii. Po wymieszaniu wszystkich składników uzyskacie pastę o wyjątkowym aromacie i znakomitej kompozycji smaków. Taka wersja pasty jajecznej świetnie będzie współgrać z chrupiącą bagietką lub ciabattą – włoskim, białym chlebem wypiekanym z mąki pszennej z dodatkiem drożdży.

Niecodzienne połączenie na śniadanie – pasta jajeczna z soczewicą

Lubicie kulinarne eksperymenty? Dodanie soczewicy do klasycznej pasty jajecznej to doskonały sposób na wprowadzenie czegoś nowego i ciekawego do dobrze znanego przepisu. Przyjemna tekstura i lekko orzechowy smak – tego możecie się spodziewać po dodaniu jej do waszej śniadaniowej pasty z jajek. ½ szklanki soczewicy ugotujcie, a następnie zblendujcie lub rozgniećcie. Połączcie z masą jajeczną i doprawcie musztardą i pieprzem. Pastę na kanapkach udekorujcie drobno posiekaną natką z pietruszki. Wypróbujcie tę wersję pasty jajecznej na ciemnym pieczywie, żeby uzyskać oryginalną i smaczną kompozycję.

Pasta jajeczna z serem feta – doskonały dodatek do chrupiących tostów

Słonawy smak sera feta idealnie przełamie smak jajek i majonezu. Do wykonania pasty jajecznej w tej wersji będziecie potrzebować ok. 100 g sera feta, bazylii i oregano. Rozgniecione jajka i fetę połączcie, wymieszajcie z majonezem i doprawcie do smaku. Na koniec posypcie ziołami. Jeden główny składnik, a jak wiele możliwości.

Szukacie inspiracji na pyszny dodatek do chleba? Sprawdźcie prosty przepis na pastę jajeczną na stronie przepisy.pl. Wasze śniadanie wcale nie musi być nudne!

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł

Tagged with: