Jadalne nasiona wiecznie zielonej sosny z gatunku Pinaceae, zwane po prostu orzeszkami pinii lub piniolami mają w sobie wiele wartości odżywczych i wyróżniają się cennymi właściwościami zdrowotnymi. Sięgając po nie regularnie mamy dzięki nim nie tylko smaczną przekąskę, ale i pewność, że to, co jemy jest zdrowe i przynosi naszemu organizmowi moc korzyści.
Popularne orzeszki piniowe – właściwości i wartości odżywcze
Jako jedne z najbardziej pożywnych przekąsek, orzeszki piniowe są ważnym elementem wielu przepisów kulinarnych. Z jednej strony stosuje się je jako pyszny dodatek, a z drugiej coś, co pomaga naszemu organizmowi po prostu lepiej się poczuć!
- Skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi, dzięki dużej zawartości tzw. tłuszczy jednonienasyconych. Co ważne, obniżają one poziom cholesterolu złego (LDL), jednocześnie podnosząc stan tego dobrego (HDL)
- Wzmacniają układ immunologiczny (odpornościowy)
- Wspomagają usuwanie trójglicerydów z wątroby, tym samym zapobiegając chorobom tętnic wieńcowych i chroniąc przed udarami mózgu
- Spowalniają proces starzenia się organizmu, dzięki niezwykle bogatej zawartości przeciwutleniaczy i usuwają nadmiar tzw. wolnych rodników
- Są syte, co sprawia, że hamują nadmierny apetyt i nie zapychają przy tym żołądka. Ta właściwość to zasługa zawartego w nich kwasu pinolenowego, który stymuluje hormon odpowiedzialny za sygnalizowanie naszemu mózgowi, że jesteśmy najedzeni, a żołądek jest pełny. To właśnie dlatego orzeszki piniowe są częstym dodatkiem do menu w dietach odchudzających.
- Wpływają na lepsze widzenie, dlatego warto po nie sięgać w przypadku problemów ze wzrokiem. Duża zawartość beta-karotenu oraz luteiny ułatwia oczom filtrowanie światła UV, a to z kolei minimalizuje ryzyko pojawiających się z wiekiem uszkodzeń plamki żółtej
Poruszając temat orzeszki piniowe – właściwości i wartości odżywcze, należy też wspomnieć o tym, że mimo wszystkich zalet są one wysokokaloryczne. Mimo tego, ich sytość i hamowanie apetytu sprawia, że jedząc nawet większe ilości, szybko nie chce nam się jeść więcej, a to wpływa nierzadko na rezygnację z innych, dodatkowych przekąsek, dlatego o wiele lepiej jest sięgać po wysokokaloryczne piniole, niż np. czekoladę czy batoniki.
Dodatkowo, nasiona jadalnej sosny są rewelacyjnym źródłem witamin z grupy B, składników mineralnych i odżywczych. Mowa tu m.in. o tiaminie, niacynie, ryboflawinie, witaminie B6, witaminie E, kwasie pantotenowym, ale i potasie, wapniu, żelazie, magnezie, cynku czy selenie. To również piniole zawierają aż 8,8 mg manganu na każde 100 g orzeszków, będąc tym samym najbogatszym znanym dziś źródłem manganu dla człowieka.