Linalool – właściwości i zastosowanie

O istnieniu organicznego związku chemicznego, jakim jest Linalol dowiadujemy się najczęściej, gdy zaczyna nas interesować tematyka olejków eterycznych. To właśnie ich składnikiem jest często Linalol, który cechuje się m.in. właściwościami uspokajającymi i kojącymi. W naturze związek ten wytwarzany jest przez ponad 200 roślin, a sztucznie otrzymuje się go z połączenia trzech olejków eterycznych.

Czym jest Linalool?

Linalol, często z języka angielskiego pisany przez dwa „o” Linalool to substancja organiczna należąca do terpenów i będąca mieszaniną koriandrolu oraz likareolu. Otrzymywana jest z trzech olejków eterycznych: kolendrowego, pomarańczowego i linalowego, albo jaśminowego, bergamotowego oraz kolendrowego, ale można ją też uzyskać komponując ze sobą inne olejki eteryczne.

  • Wzór chemiczny: C10H18O
  • Wygląd: charakterystyczna, oleista ciecz
  • Zapach: podobny do olejku lawendowego i bergamotowego oraz nuty konwalii. Aromat: kwiatowo-drzewiasty. Warto wiedzieć, że linalol może mieć dwie formy zapachowe: jedną bardziej kwiatową, a drugą drzewną.
  • Skład: roślinny, może być stosowany przez wegan

W naturze substancja ta produkowana jest np. przez bazylię i miętę (rośliny jasnowate), cynamon i wawrzyn (wawrzynowate), cytrusy oraz brzozę brodawkowatą. Wytwarzają go również i zawierają niektóre przyprawy. Co ciekawe, syntetyczna produkcja linaloolu polega na odzyskiwaniu go z roślin destylacją na parze wodnej lub działania stricte laboratoryjnego.

Linalool – właściwości

Jako substancja, która w naturze wytwarzana jest przez setki roślin Linalool wykazuje się bardzo istotnymi dla człowieka właściwościami. Są to:

  • Właściwości uspokajające i łagodzące wewnętrzne napięcia. W olejkach eterycznych Linalool pełni funkcję substancji kojącej stany stresu i podenerwowania
  • Działanie przeciwlękowe (pobudza nerwy współczulne) i przeciwbólowe – tu ciekawostką jest duża zawartość linalolu w szczepach konopi, które mają wybitne działanie relaksujące.
  • Nierozpuszczanie się w wodzie i rozpuszczanie w tłuszczach
  • Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
  • Poprawianie pracy obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego
  • Zmniejszanie ryzyka zapalenia płuc powodowanego dymem nikotynowym (testowano na szczurach)
  • Pobudzanie apetytu
  • Właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne
  • Zmniejszenie agresji (cechy relaksujące) oraz zwiększenie tzw. społecznej interakcji

Zastosowanie Linalolu

Specyficzne właściwości tego terpenu wpływają na to, do czego się go dzisiaj używa. Podstawowe zastosowanie Linalolu to m.in.:

  • Przemysł perfumeryjny – stanowi on środek zapachowy do perfum, najczęściej w postaci octanu linalolu. To dzięki niemu można po połączeniu z innymi substancjami zapachowymi tworzyć niepowtarzalne aromaty zapachowe. Perfumy, wody toaletowe.
  • Przemysł rolniczy – insektycyd, dzięki któremu wspomaga się walkę ze szkodnikami w uprawach rolnych. Jego działanie w tym miejsce oparte jest na zapach (kombinacja lawendy i bergamotki), których wiele szkodników nie toleruje. Dla przykładu insektycydy z Linalolem zwalczają komary, muszki, pluskwy, kleszcze, mole i pająki.
  • Branża kosmetyczna – olejki eteryczne z Linaloolem nie tylko zapewniają piękny zapach, ale przede wszystkich relaksują, wspierają wyciszenie, łagodzą stany nerwowe. Stosuje się go również w dezodorantach, kremach i kosmetykach do pielęgnacji ciała
  • Branża produktów gospodarstwa domowego
  • Sektor spożywczy – dodatek do żywności
  • Farmakologia – w produktach wspierających łagodzenie stresu, uspokojenie i przywrócenie skołatanym nerwom maksymalnej równowagi

Co ważne, Linalol był i nadal jest badany pod kątem zastosowania go do leczenia białaczki, raka szyjki macicy, raka żołądka, skóry płuc i innych chorób nowotworowych. Jak dotąd nie stanowi leku, ale badania przeprowadzane w laboratoriach (poza organizmem człowieka) wykazują pewien potencjał, więc z pewnością będą kontynuowane. Terpenoid ten sprzyja hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych, nie wykazując przy tym zagrożenia dla komórek zdrowych.

Linalool w kosmetykach

W kosmetykach Linalool spotyka się najczęściej w postaci olejków eterycznych oraz dodatku zapachowego, który podkreśla nutę lawendy i bergamotki. W drogeriach dostaniemy też wiele środków kosmetycznych z dodatkiem linalolu, które można używać w czasach szczególnie intensywnego atakowania skóry przez komary – te owady zdecydowanie takiego zapachu nie lubią. Tym samym terpenoid linalol stanowi częstą bazę kosmetycznych, drogeryjnych produktów „na komary”.

Linalool jest też wykorzystany jako składnik kosmetyków do higieny osobistej, kremów do twarzy, balsamów do ciała, produktów pielęgnacyjnych do włosów, różnorodnych kosmetyków do mycia twarzy, maseczek do twarzy, mydeł, kremów do pielęgnacji rąk i paznokci i żeli pod prysznic.

Głównymi powodami dodawania linaloolu do kosmetyków są:

  • Niezwykły zapach tego związku
  • Działanie antyseptyczne
  • Działanie odprężające i relaksujące

Czy linalool jest szkodliwy?

Linalool sam w sobie, używany w rozsądnych ilościach nie jest szkodliwy, natomiast u części osób może wywoływać alergie. Testy wykonywane w Europie wskazują tu najczęściej alergie pojawiające się na lotne formy linalolu, w skali 7% osób poddanych badaniom. Dlaczego lotna forma? Opary tego związku organicznego dostając się do błon śluzowych mogą wywoływać ich podrażnienie, ból w miejscu dużej ilości wchłoniętego aerozolu i idące za nim reakcje alergiczne. W niektórych przypadkach alergię może również wywołać przyjęcie doustne i wchłanianie przez skórę.

Przed zakupem środków i kosmetyków z linalolem dobrze jest przeprowadzić test alergiczny na małym, niewidocznym fragmencie skóry tak, by mieć pewność, że nie mamy na ten związek uczulenia. Formalnie Linalool zakwalifikowany jest jako alergen, dlatego testu nie powinny lekceważyć osoby o wrażliwej bądź uszkodzonej skórze.

Na podstawie badań krótkoterminowych stwierdzono też, że linalol ma łagodny profil skutków ubocznych i posiada więcej dobrych właściwości dla naszego zdrowia niż tych, które wywołują alergie.

Nie wykazuje działania uzależniającego.