Kwas stearynowy – właściwości i zastosowanie

SONY DSC

Dla wielu osób opisy składu, które można znaleźć na opakowaniach kosmetyków, są trochę enigmatyczne. Wiedza odnośnie tego, za jakie rezultaty odpowiedzialna jest dana substancja, jest niezwykle dla nas cenna. Z poniższego artykułu będziesz mógł dowiedzieć się, czym jest związek chemiczny spotykany pod nazwami stearic acid oraz steraryna. Za co dokładnie odpowiedzialny jest w produktach, których na co dzień używamy? Warto przeczytać nasz tekst i dowiedzieć się więcej!

Do czego stosuje się kwas stearynowy?

Do czego stosuje się kwas stearynowy? Wymieniona tutaj substancja może mieć wiele różnych zastosowań, chociaż w jej przypadku dominuje przede wszystkim kosmetyka oraz szeroko rozumiana produkcja smarów. Znajdzie się jednakże miejsce także na branżę spożywczą, w której to kwas stearynowy spełnia funkcję dodatku do żywności, który oznaczony jest symbolem E570. Z uwagi na niewielką toksyczność oraz obojętność stosuje się go do płytek podczas produkcji akumulatorów kwasowo-ołowiowych. Za sprawą swoich właściwości czas pełnego naładowania akumulatora, w przypadku którego w czasie produkcji użyto kwasu stearynowego, jest znacznie krótszy aniżeli w akumulatorach, które go fabrycznie nie posiadają. Sole stearynianowe wykorzystywane są celem zmiękczania PCV, a w zestawieniu z cynkiem tworzą środek stosowany w kartach do grania.

Czym jest kwas stearynowy?

Odpowiadając na pytanie, czym jest kwas stearynowy, warto zauważyć, iż zalicza się go do kwasów tłuszczowych nasyconych pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Z uwagi na przypisywane mu właściwości, stanowi jeden z najważniejszych składników wielu produktów. Związek ten wykorzystuje się w różnorodnych branżach. W branży beauty jego plusy zostały jednakże docenione szczególnie mocno. Produkt ten wykorzystuje się celem produkcji specyfików oraz nie tylko. Jeśli chodzi o jego specyfikację chemiczną i fizyczną, związek ten ma białą barwę, charakterystyczny i lekki zapach. Opisuje się go przy pomocy wzoru: C18H36O2.

Co to jest stearyna i do czego służy?

Chcąc odpowiedzieć na pytanie, co to jest stearyna i do czego służy, zaczniemy od tego, iż możemy ją spotkać pod różnorodnymi nazwami, wśród których należy wymienić: Tristearynian glicerolu, Trioktadekanoinę i Tristerynę. Wzór chemiczny tej substancji to C57H110O6. Występuje ona w postaci bezwonnego oraz białego proszku, który nie rozpuszcza się w wodzie, jest także słabo rozpuszczalny w benzenie i całkowicie rozpuszczalny w acetonie.

Proces produkcji stearyny jest względnie prosty. Uzyskiwana jest ona z tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim z wołowiny. Wymienione tłuszcze stanowią produkt uboczny przetwórstwa wołowego mięsa. W przyrodzie występuje także w wybranych tropikalnych roślinach jak, chociażby w palmach. Stearynę palmową wytwarza się dzięki częściowej krystalizacji oleju palmowego w odpowiednio kontrolowanej temperaturze. Najważniejszym beneficjentem z produkcji wymienionego tłuszczu jest szeroko rozumiany przemysł spożywczy, który korzysta ze stearyny palmowej celem produkowania produktów cukierniczych, mlecznych oraz margaryny.

Wróćmy jednak do zwykłej stearyny, którą można oczyścić dzięki frakcjonowaniu na sucho, dzięki czemu możliwe jest oddzielenie wysokopotliwego surowca ze sporą zawartością stearyny od cieczy, która bogata jest w tłuszcze pochodzące z oleinowego kwasu. Stearyna sama w sobie ma o wiele mniej możliwości zastosowania, aniżeli kwas stearynowy, niemniej jednak wypadałoby wspomnieć o produkcji mydła oraz świec. W wypadku mydła stearyna mieszana jest z roztworem wodorotlenku sodu w wodzie. Na skutek takiego działania uzyskiwany jest stearynian sodu używany w większości spośród produkowanych mydeł, jak i gliceryna.

Czy stearyna jest szkodliwa?

Wiele osób zadaje sobie ważne pytanie, czy stearyna jest szkodliwa. Jak pokazują liczne badania stearyna stosowana w przypadku świec, jest znacznie zdrowsza od popularnej parafiny. Świeczki wykonane ze stearyny wydzielają znacznie mniejsze ilości substancji rakotwórczych. W wypadku świec parafinowych mamy do czynienia z niewielką temperaturą spalania, z uwagi na co spalanie nie jest pełne i wydzielają się niepożądane cząsteczki.

Dlaczego kwas stearynowy jest nasycony?

Odpowiadając najprościej na pytanie, dlaczego kwas stearynowy jest nasycony, należy nadmienić, iż ma on wyłącznie wiązania pojedyncze w łańcuchu węglowodorowym. Kwas stearynowy spośród wszelkich nasyconych tłuszczów jest zdecydowanie najkorzystniejszy dla ludzkiego zdrowia, dlatego też nie powinniśmy się go absolutnie obawiać i unikać w codziennym jadłospisie.

Kwasy tłuszczowe nasycone znajdują się głównie w produktach o pochodzeniu zwierzęcym, takich jak produkty mleczne, podroby czy wędliny. Zbyt duże ich spożycie ma negatywny wpływ na stan zdrowia, ponieważ może prowadzić w dłuższej perspektywie czasu do zwiększenia się poziomu złego cholesterolu we krwi, a dalej do pojawienia się schorzeń układu naczyniowego oraz sercowego. Dzienna, zalecana ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, to 10 procent.

Kwas stearynowy w naszym organizmie bardzo szybko podlega zmianie na jednonienasycony kwas oleinowy, który jest niezwykle korzystny dla naszego zdrowia. Kwas oleinowy ma bowiem wpływ na zmniejszenie wydzielania kwasów żółciowych, a tym samym ryzyka występowania zgagi, niestrawności czy pozostałych dolegliwości związanych z żołądkiem. Bierze poza tym czynny udział w regeneracji oraz syntezie komórek. Odpowiada za regulację poziomu tak zwanego złego cholesterolu, a dzięki temu nie zwiększa ryzyka występowania schorzeń wieńcowych, jak i innych w obrębie układu krwionośnego.

Właściwości kwasu stearynowego w kosmetykach. Czy jest bezpieczny?

Spora część pytań dotyczy właściwości kwasu stearynowego w kosmetykach. Czy jest on bezpieczny? Przede wszystkim należy wspomnieć, iż jest on związkiem wykorzystywanym podczas produkcji produktów do golenia, szamponów oraz mydeł. Za sprawą wykorzystania estrów kwasu stearynowego szampony czy innego typu produkty kosmetyczne dają perłowy efekt.

To jednak nie ta właściwość jest najbardziej istotna, ale fakt, iż kwas ten stanowi ochronę dla kosmetyków przed ich rozwarstwieniem się, co wpływa zaś na trwałość wszystkich kosmetyków. Pełni także rolę substancji nawilżającej i obrońcy powierzchni skóry, a także jej głębokich warstw przed nadmiernym traceniem naturalnej wilgoci.

Kwas stearynowy to produkt całkowicie bezpieczny, jeśli zobaczymy, iż znajduje się on w składzie wybranego przez nas kosmetyku, bez problemu możemy go kupić.