Karambola- właściwości odżywcze. Jak jeść ten owoc?

0
(0)

Karambola to owoc pochodzący z tropikalnego drzewa o nazwie oskomian pospolity (averrhoa carambola). W naturze osiąga ono całkiem spore rozmiary. Jest możliwa również jego uprawa doniczkowa, jednak Karambola ma tak duże wymagania pod tym względem, że niewielu się na to decyduje. Mimo wszystko owoc ten jest stale sprowadzany do naszego kraju i na stałe gości na sklepowych półkach. Mimo to wciąż niewiele o nim wiemy przez co nie ma zbyt wielu amatorów. Czas to zmienić. Karambola odznacza się bowiem nie tylko pięknym wyglądem, ponieważ dzięki swemu specyficznemu kształtowi owoc ten po przekrojeniu przypomina pięcioramienną gwiazdę. Dodatkowo ma on też wiele cennych dla zdrowia wartości. 

Karambola- jak jeść?

Jak jeść Karambolę? Odpowiednio dojrzały owoc posiada żółty kolor z lekko brązowymi brzegami. Wszelkie zielone elementy są jeszcze niedojrzałe a zatem- niezdatne do spożycia. Z Karamboli przed zjedzeniem usuwamy jedynie górną i dolną część rośliny. Zarówno skórkę jak i miąższ możemy śmiało zjeść. 

Jaki smak ma Karambola?

To, jaki smak ma Karambola zależy od konkretnego owocu, na który trafimy. Ogólnie można określić, że odznaczają się one słodko- kwaśnym smakiem. Dzięki temu jej zastosowanie w kuchni jest dość uniwersalne. 

Karambola- zastosowanie w kuchni. 

Karambola ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni właśnie ze względu na swój słodko- kwaśny smak. Bardziej kwaśne owoce karamboli mogą być świetnym towarzystwem dla mięs w daniach głównych. Wystarczy podsmażyć je delikatnie, najlepiej na maśle. Komponują się wtedy idealnie z sosami, choć mogą też stanowić główny, wyrazisty składnik posiłków. Te słodsze owoce karamboli najczęściej spotkamy jako dodatek do wszelkich sałatek. Można je oczywiście spożywać na surowo, bez żadnej obróbki. Dodatkowo odznaczają się wspaniałym, nietuzinkowym kształtem. Po przekrojeniu każdy ich plaster przypomina pięcioramienną gwiazdę, co stanowi świetną ozdobę naszego dania. Owoc karamboli nada się do wszelkich deserów w prostej postaci lub też poddany wcześniejszej obróbce. Będzie to idealny składnik choćby wszelkiego rodzaju koktajli. 

Czy Karambola jest zdrowa?

Cy Karambola jest zdrowa? Oczywiście! Jak każdy owoc. Zawiera mnóstwo cennych składników i wartości odżywczych. Choć wciąż jest bardzo niedoceniany w naszej kuchni, to warto, by zaczęło się to zmieniać. Jest jednak jeden haczyk. Karambolę należy spożywać z umiarem. Oprócz wartościowych rzeczy posiada ona bowiem również dużą ilość kwasu szczawiowego. Ten składnik przy dużym natężeniu w organizmie osłabia zęby i kości. Sprzyja także niestety powstawaniu kamieni nerkowych. Karambolę należy więc spożywać z umiarem a dla osób borykających się z problemami ze strony układu moczowego owoc ten będzie zupełnie niewskazany. Może też okazać się sporym obciążeniem dla wątroby. Osoby, które mają ją w złej kondycji powinny raczej unikać spożywania tego produktu. Karambola ma też tendencję do wywoływania alergii, więc Ci bardziej podatni na ich występowanie muszą uważać. Ze względu na zawartość dużej ilości kwasów organicznych może też wchodzić w reakcje z niektórymi lekami. 

Karambola- właściwości i wartości odżywcze. 

Karambola posiada szereg właściwości i wartości odżywczych cennych dla naszego organizmu. Jest przede wszystkim bogatym źródłem Witaminy C, która wspomaga naszą odporność. Zmniejsza także wchłanianie złego cholesterolu do organizmu. W Karamboli znajdziemy także porządną dawkę magnezu, żelaza i wapnia, których zalet nie trzeba chyba nikomu wymieniać. Owoc ten posiada także sporo witaminy A. Nie tylko wpływa korzystnie na wzrok, ale także gwarantuje nam piękną cerę i spowalnia proces powstawania zmarszczek. Lista wartości odżywczych karamboli jest dużo dłuższa. Ważne jest to, że jeśli jeszcze nie mieliśmy okazji spróbować tego tropikalnego owocu, to czas najwyższy to zmienić.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł