Jakie właściwości mają owoce tarniny i dlaczego warto po nie sięgać?

Choć owoce tarniny mają w sobie mnóstwo cennych dla zdrowia właściwości, wciąż jeszcze niewielu z nas o nich słyszało! Ba, w sklepach typu markety czy dyskonty są one często wręcz nie do zdobycia, zatem jeśli to właśnie w takich miejscach robimy wszystkie zakupy, to bardzo prawdopodobne, że o istnieniu tarniny nawet nie wiedzieliśmy. A szkoda!

Owoce tarniny i ich wypływ na nasze zdrowie

W medycynie naturalnej tarnina jest rośliną znaną już od wielu pokoleń. Jej moc doceniano m.in. w starożytnym Rzymie, gdzie podawano ją w formie suszonej oraz jako soki np. przy zakażeniach bakteryjnych jak czerwonka, ale i jako świetny środek na biegunkę. Śliwa tarnina – to najczęstsza nazwa rośliny, z której pozyskuje się w/w owoce, może być też przez niektórych kojarzona jako wilżyna, ciernika, żarnośliwa czy tarka. W naturze rośnie w formie krzewu, a jej owoce są drobne, kuliste, ciemnogranatowe i dojrzewają dopiero we wrześniu.

W formie jadalnej wykorzystuje się wyłącznie jej owoce, ale już w fitoterapii (leczenie ziołami) także kwiaty, korę i liście.

Właściwości i działanie owoców tarniny

  • Zawierają liczne aktywne związki, które mają wpływ na osłabianie biegunek i rozstrojów żołądka
  • Są naturalnym lekiem na obniżanie ciśnienia oraz poziomu trójglicerydów
  • Mają wysokie właściwości przeciwutleniające, a do tego są bogate w cenne dla człowieka flawonoidy, kwasy organiczne antocyjany, kwas oleinowy i linolowy
  • Mają działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego dobrze sprawdzają się w problemach z jelitami i żołądkiem
  • Zawierają aż 61% wody, co sprawia, że są świetnie przyswajalne. Resztę składu stanowią węglowodany, glukoza oraz pektyny, a co za tym idzie, owoce mają bardzo dużą wartość energetyczną (w 100 g suszonych owoców jest aż 380 kcal!)
  • Są źródłem witamin C i E oraz soli mineralnych (wapń, fosfor, magnez, siarka), fitosteroli i cukrów.
  • Regulują apetyt i jednocześnie w wydatny sposób wspomagają trawienie
  • W naturalny sposób oczyszczają organizm i usuwają z niego nadmiar toksyn
  • Wpływają na wzrost stężenia tzw. dobrego cholesterolu!
  • Wspomagają uszczelnianie naczyń włosowatych

Ciekawostka: przygotowując wywar z liści tarniny, można go wykorzystać do skutecznego leczenia stanów zapalnych dziąseł oraz gardła. Sama żywica krzewu pomoże natomiast przy skaleczeniach i otarciach.

Poza całą gamą korzyści z jedzenia owoców tarniny, należy jednak przy niej bardzo uważać! Ich nasiona, czyli pestki zawierającą trujące substancje, które prowadzą do powstawania cyjanowodoru, dlatego pestki usuwamy i ich nie jemy!