Polska kawa brzmi trochę egzotycznie. Ostatecznie nie rośnie u nas krzew kawowca, a tradycja picia kawy w Polsce wprawdzie jest silna, ale wielu kojarzy się z kawą w szklance w koszyczku, czyli ze zwykłą zalewajką. Nic bardziej mylnego. W ciągu ostatniej dekady w całej Polsce jak grzyby po deszczu wyrosły kawiarnie i palarnie specialty. To miejsca, w których na pierwszym miejscu jest jakość podawanej kawy — z ręcznego zbioru, starannie wyselekcjonowanej i wypalonej z odpowiednim szacunkiem i finezją. Z radością możemy stwierdzić, że polskie palarnie specialty trzymają bardzo wysoki poziom i oferują naprawdę ciekawe ziarna.
Polska kawa dla fanów klasyki
Ziarna wypalone w Polsce mają różne profile smakowe, które w dużej mierze zależą od tego skąd pochodzi kawa, ale też od tego kto ją wypali. Roasterzy, którzy odpowiadają za ostateczny smak kawy mogą obrać różne drogi i wydobywać z kawy różne wątki. Oto kilka polskich kaw, które mają dość tradycyjne, niekontrowersyjne smaki i przypadną do gustu tym, którzy wolą stonowaną kawę wysokiej jakości.
Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter
Kawa prosto z Bydgoszczy, idealna na stat przygody z kawą specialty. To Brazylia, która urzeka swoją prostotą, czystym i czekoladowo-orzechowy smakiem. To jedna z tych kaw, które zawsze wychodzą dobrze.
Heresy Antidotum Filter
Heresy to jedna z młodszych polskich palarni, która zdążyła już nieźle namieszać, słynąc ze swoich szalonych pomysłów i luźnego podejścia mimo bezkompromisowej jakości jaką oferują. Antidotum to Brazylia, która jest lekiem na wszystkie nietransparentne kawy z tego regionu, gdzie kawę produkuje się masowo. Pozyskiwana jest prosto od niewielkiej kooperatywy, która zrzesza 20 producentów, prawdziwy fair trade. A w filiżance sama klasyka, bez kwasowości. Dostępna także w wersji wypalonej pod espresso.
Polska kawa dla amatorów smaków egzotycznych
Wiadomo, że kawa specialty to przede wszystkim wydobywanie z kawy jej owocowego potencjału. Dlatego w najwyższej jakości ziarnie możemy odnaleźć owocowe, kwiatowe i ziołowe nuty, które o całe lata świetlne odbiegają od tego co znajdziemy na marketowych półkach, wypalonych na włoską modłę.
Trigger Etiopia Koke
Kawa z Etiopii to zawsze wielka niespodzianka, ponieważ do dzisiaj krzewy kawowca rosną tam na dziko, mieszając się z roślinnością i sprawiając, że jest tak wyjątkowa w smaku. Warszawska palarnia Trigger przedstawia swoją Etiopię, w której odnajdziecie owocowe wątki — wiśnie, pomarańcze, ale także kwiaty pod postacią róży i lekką, klasyczną nutę czekolady.
HAYB Się Przelewa Owoc
Warszawska palarnia HAYB oferuje Effortless Specialty, czyli bezproblemowe, niedrogie i łatwe w zaparzeniu kawy wysokiej jakości. Się Przelewa Owoc to lekki, słodki przelew, owocowy, dobrze zbalansowany, idealny o poranku, do dobrego śniadania. Zawsze wychodzi smaczna, dlatego polecamy na początek przygody z kawą specialty kiedy zaczynacie poszerzać swoje smakowe horyzonty.
Zarówno fani klasyki, jak i odrobiny szaleństwa w kawie, z pewnością znajdą coś dla siebie w szerokiej ofercie polskich palarni kawy, dostępnej na Coffeedesk.pl!