Guma ksantanowa – właściwości i zastosowanie

Guma ksantowa jest jednym z najpopularniejszych dodatków mających wielowymiarowe zastosowanie. Jej słynny symbol na etykietach to E415, który możemy zobaczyć w składzie od sklepowych lodów aż po klej do tapet. Została wynaleziona na początku lat 50-tych i pomimo dość dziwnego opisu na etykietach z jej udziałem przynosi zdecydowanie więcej dobra niż zła naszej ludzkości. W postaci surowca przemysłowego występuje pod postacią białego proszku o dość miałkiej spoistości. Warto podkreślić, iż produkty z jej udziałem mogą bez najmniejszego problemu być zamrażane oraz podgrzewane bez utraty jakichkolwiek jej właściwości.

Zastosowanie gumy ksantowej

  • w przemyśle technicznym, jako łącznik płuczki wiertniczej podczas wydobywania ropy naftowej, ułatwiając tym samym jej wydostanie się na powierzchnię ziemi,
  • jako dodatek do betonu stosowanego w podwodnych konstrukcjach – ma na celu zwiększenie jego lepkości i zmniejszenia jego wypłukiwania przez wodę,
  • składnik używany w procesie produkcji farb, żeli, klejów, emulsji silikonowych,
  • składnik past do zębów, szamponów do włosów, żeli do mycia, pianek oraz emulsji,
  • jako surowiec w procesie wytwarzania hydrożeli oraz wszelkich ich struktur zastępujących żywą jej tkankę,
  • jako składnik gotowych zup w proszku,
  • w sokach owocowych oraz syropach,
  • w sosach oraz dressingach,
  • we wszelkich produktach nabiałowych o zmniejszonej zawartości tłuszczu,
  • w produktach bezglutenowych.

Czym można zastąpić gumę ksantową?

Słynny emulgator, który powstał w procesie fermentacji cukru kukurydzianego z udziałem bakterii można zastąpić na wiele rozmaitych sposobów, a mianowicie:

  • Woda + Nasiona Chia tworzą zgrany duet, który po upływie kilku minut zmienia się w żel podobny do konsystencji gumy. Pozytywnym aspektem jest fakt, że nasiona chia mają dodatkowy plus jakim jest wysoka zawartość błonnika i cennych składników odżywczych. Jeżeli nie chcemy czuć ich grudkowatości to wystarczy, że je uprzednio zmielimy na gładszą konsystencję.
  • Woda + Nasiona Lnu łączą się bezproblemowo w gęstą pastę, które uaktywniają ich umiejętność wiązania. W tym wypadku idealne proporcje to 1:1 połączone tylko i wyłącznie z gorącą wodą.
  • Skrobia Kukurydziana jest idealnym zagęstnikiem, który należy mieszać w proporcjach 1:1. W przeciwieństwie do innych produktów nie wymaga użycia wody.
  • Niearomatyzowana żelatyna pozwala związać znaczącą ilość potraw, ponieważ pochodzi ze zwierzęcego kolagenu, który swoim wyglądem przypomina galaretę. Jest idealnym zamiennikiem do wszelkich wypieków takich jak np. chleb lub ciasta.
  • Białko jaj jest produktem wiążącym, w którym to potrawy mogą bez najmniejszego problemu twardnieć oraz rosnąć. Jego puszystość i lekkość idealnie sprawdza się do wypieku ciast oraz chlebów.
  • Agar Agar to produkt wydobywany z czerwonych alg, który w szczególności jest sprzedawany w formie proszku, płatków bądź arkusza. W tym wypadku należy rozpuścić agar w wodzie, a następnie lekko podgrzać na małym ogniu.

Jak używać gumy ksantowej?

Gumę ksantową możemy używać bezpośrednio jako stabilizatora, emulgatora oraz zagęszczacza. Pomimo swojej niezbyt ciekawej nazwy nadal pozostaje w rankingu czołowych naturalnych zagęszczaczy podkreślający okazały smak potraw.

 Gdzie kupić gumę ksantanowa?

Najsłynniejszy emulgator można bez problem zakupić online, bądź stacjonarnie w sklepach ze zdrową żywnością.

Czy guma ksantanowa jest bezpieczna dla zdrowia?

Liczne badania pod względem bezpieczeństwa żywności wykonane przez EFSA uznał gumęksantanową za produkt całkowicie bezpieczny. Dzieci do 12 miesiąca życia nie powinny dostawać produktów z jej dodatkiem.