Glycerin (Glicerol, Gliceryna) – zastosowanie i właściwości

0
(0)

Glycerin, czyli znana wszystkim dobrze gliceryna jest powszechnie stosowanym składnikiem w produktach farmaceutycznych oraz wszelkiego rodzaju kosmetyków. Swoją popularność zawdzięcza szczególnym właściwościom higroskopijnym i emulgacyjnym, które nadają  jej ochronny i nawilżający charakter. Dzięki jej zastosowaniu uzyskuje się odpowiednią konsystencję produktu. Jest to szczególnie cenione w branży kosmetycznej. Glycerin, zwany też glicerolem odnajdziemy więc w składzie wielu naszych ulubionych produktów do pielęgnacji włosów, skóry czy paznokci. Jakie właściwości ma gliceryna i jakie jest jej dokładne działanie? Jakie zastosowanie ma w poszczególnych kosmetykach i czy może zdarzyć się tak, że będzie ona szkodliwa? Czy glicerol możemy łączyć ze wszystkimi produktami, czy istnieją przypadki, w których należy się tego wystrzegać? Przyjrzyjmy się nieco bardziej składnikowi, który na pewno towarzyszy każdemu w codziennej pielęgnacji, by bardziej świadomie dbać o wygląd i zdrowie. 

Czym jest gliceryna?

Glycerin z chemicznego punktu widzenia jest alkoholem. Gliceryna stosowana w kosmetykach jest alkoholem trójwodorotlenowym. Powstaje ona jako produkt uboczny podczas produkcji mydła. Można w tym celu wykorzystać zarówno tłuszcze roślinne, takie jak olej kokosowy czy palmowy jak również tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. W masowej produkcji najczęściej stosuje się jednak metodę pozyskania mydła w sposób syntetyczny, czyli z propylenu. Glycerin, choć jest produktem ubocznym w przemyśle jest jednak szeroko wykorzystywany ze względu na swoje właściwości i jest tak samo ceniony jak produkt główny. 

Właściwości gliceryny. 

Glycerin jako alkohol trójwodorotlenowy jest substancją bezbarwną o słodkawym smaku i bez zapachu. Gliceryna dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholach, nie jest natomiast rozpuszczalna w tłuszczach. Jest substancją higroskopijną, więc dobrze wiąże cząsteczki wody. Nadaje więc produktom odpowiednią konsystencję. Jej obecność w składzie kosmetyków zapobiega wysychaniu wody oraz pochłania jej nadmiar. Glicerol tworzy warstwę ochronną na skórze, dzięki czemu zapobiega utracie wody i wysuszaniu naskórka. Jest także promotorem, co oznacza, że jej cząsteczki wspomagają transport innych składników aktywnych do komórek skóry. Ogranicza również namnażanie się drobnoustrojów, co czyni ją konserwantem.

Przeczytaj też:  Zimowe paznokcie- pomysły i inspiracje.

Jakie działanie ma gliceryna?

Ze względu na zdolność tworzenia warstwy ochronnej, która nie pozwala na utratę wody z naskórka oraz ułatwianie transportu innych substancji do komórek, gliceryna ma działanie głęboko nawilżające. Tym samym działa zmiękczająco na zrogowaciały i przesuszony naskórek. Nadaje skórze elastyczności. Z uwagi na działanie ochronne wspomaga też znacznie proces regeneracji uszkodzonego naskórka. Jej działanie widoczne jest także gołym okiem w samym produkcie. Glicerol w składzie zapobiega wysuszaniu kosmetyka, utrzymuje jego prawidłową konsystencję, zmniejsza lepkość i przedłuża żywotność, czyli konserwuje. 

Zastosowanie gliceryny w kosmetykach. Czy jest szkodliwa?

Cenne właściwości higroskopijne, humektantowe i konserwujące gliceryny sprawiają, że znajduje zastosowanie w większości kosmetyków. Glycerin znajduje się w składach kremów, balsamów, pomadek ochronnych, produktów do pielęgnacji włosów, paznokci i nie tylko. Gliceryna słusznie kojarzy się nam jako składnik mydła, ale również żelów pod prysznic i płynów do kąpieli. Jest przede wszystkim bezpieczna- nie powoduje uczuleń oraz reakcji alergicznych. Nadaje się więc do pielęgnacji skóry problematycznej i wrażliwej na niektóre składniki. Ze względu na właściwości nawilżające i ochronne znajdziemy ją oczywiście we wszelkich balsamach i kremach. Szczególnie ceniona jest przy produkcji kosmetyków do stóp, ponieważ zmiękcza zrogowaciały naskórek. Ma także działanie przeciwzmarszczkowe, więc na pewno odnajdziemy ją w składzie kremów do twarzy. Oprócz właściwości nawilżających, ochronnych i regenerujących bardzo ważne w wypadku glicerolu jest to, że pozwala on zachować odpowiednią konsystencję. Ma to duże znaczenie przy produkcji pomadek i wszelkich kosmetyków w sztyfcie. Jednocześnie zapobiega ona wysychaniu wszystkich tych produktów. Podobne działanie glycerin wykazuje w wypadku produktów do pielęgnacji włosów. Szampon zawierający w składzie glicerynę zapobiega przesuszaniu włosów. Maski i odżywki na bazie glicerolu pomagają zregenerować kosmyki, wyraźnie wygładzają strukturę włosa i tworzą warstwę ochronną.  Wydaje się, że gliceryna jest składnikiem niezwykle uniwersalnym i dobroczynnym pod każdym względem. Czy może wydarzyć się jednak tak, że w niektórych wypadkach będzie ona szkodliwa? Okazuje się, że tak. Właściwości a tym samym działanie gliceryny zależy od jej stężenia w danym produkcie. Nie może stanowić ona głównego składnika. Jej zawartość powinna wynosić od 1 do maksymalnie 15% całego składu. Glicerol w wyższym stężeniu działa zupełnie odwrotnie. Jako, że jest alkoholem, zbyt duża jego ilość powoduje przesuszenie skóry. Okazuje się również, że kosmetyki z gliceryną nie są przeznaczone dla wszystkich typów cery. Produktów z glicerolem w składzie powinny unikać osoby ze skórą trądzikową. Może on w takim wypadku niestety pogłębić problemy. Osoby z cerą tłustą powinny z kolei zwracać uwagę na zawartość tego składnika w kosmetyku. Polecane są dla nich raczej produkty o niższym stężeniu i lekkiej, wodnistej konsystencji. Mimo tego nie ma obaw, jeśli chodzi o zatykanie porów. Kosmetyki z glicerolem nie wykazują takiego skutku ubocznego wbrew powszechnemu przekonaniu. Gliceryna jest także bezpieczna dla kobiet w ciąży oraz dzieci. W odpowiednim stężeniu nie działa drażniąco ani toksycznie. 

Przeczytaj też:  Olej lniany na włosy: zastosowanie, efekty, przeciwskazania

Gliceryna syntetyczna a roślinna- różnice. 

Ustaliliśmy już, że istnieją dwa typy gliceryny kosmetycznej. Gliceryna roślinna jest skutkiem ubocznym powstającym przy produkcji mydła z oleju kokosowego czy palmowego. Gliceryną pochodzenia naturalnego, choć nie roślinnego będzie także ta powstająca z tłuszczu zwierzęcego. Innym rodzajem z jakim spotykamy się częściej w przemyśle masowym jest gliceryna pochodzenia syntetycznego powstająca z propylenu. Glicerol roślinny, zwierzęcy i syntetyczny nie różnią się od siebie działaniem, różni je tylko sposób pozyskania. O ile obecność i zawartość gliceryny w składzie kosmetyku zawsze będzie oznaczona, tak producent nie ma obowiązku podawać informacji o jej pochodzeniu. W wypadku kosmetyków przeznaczonych dla wegan na pewno jednak odnajdziemy na opakowaniu informację o tym, że glicerol został pozyskany w sposób syntetyczny lub z roślin. 

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć gliceryny?

Gliceryna jest bardzo powszechnie stosowanym składnikiem gotowych produktów kosmetycznych. Możemy jednak kupić ją również w czystej postaci na przykład w aptece. To pozwala nam zastosować ją bezpośrednio na skórę lub użyć w produkcji domowych kosmetyków. Trzeba zwrócić uwagę na jej stężenie i dobrać je zgodnie z przeznaczeniem naszego domowego produktu. Poza tym gliceryna jest raczej uniwersalna i mało reaktywna, co pozwala nam łączyć ją właściwie dowolnie z innymi składnikami.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł