Geraniol – właściwości i zastosowanie w kosmetykach

Geraniol jest składnikiem wielu eterycznych olejków, które charakteryzują się mocnym intensywnym zapachem. Jest to organiczny związek chemiczny pochodzący z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych o spektakularnym wzorze C10H18O. Intensywne połączenie możemy znaleźć między innymi w różnych kosmetykach, preparatach lub środkach czyszczących. Większość osób nie wie, że produkcja geraniolu przekracza w ciągu roku ponad 1000 ton. Produkt ten posiada nie tylko ogromną moc, ale przede wszystkim wielowymiarowe działanie. Oprócz tego jest całkowicie bezpieczny, a jego wszechstronność pochodzi od samej matki natury. Geraniol wyróżnia się oleistą konsystencją o jasnożółtej barwie, która w żadnym stopniu nie rozpuszcza się w wodzie. Ten naturalnie występujący związek chemiczny możemy spotkać w takich roślinach jak róża, geranium, trawa cytrynowa bądź pelargonia pachnąca. Charakteryzuje się niezwykle słodkim zapachem, który w większości przypomina zapach róży z wyczuwalną aromatyczną nutą cytrusów.

Działanie geraniolu – na czym polega ?

Geraniol i jego właściwości są następujące:

  • substancja zapachowa, która jest dodawana do różnorodnych produktów kosmetycznych,
  • dodatek do kompozycji aromatycznych,
  • usuwa nieprzyjemne zapachy,
  • działa odstraszająco, owadobójczo i przeciwzapalnie,
  • wykazuje właściwości antybakteryjne  i antydrobnoustrojowe,
  • działa przeciwdepresyjnie, grzybiczo i przeciwnowotworowo.

W jakich kosmetykach można znaleźć geraniol?

Związek ten możemy spotkać między innymi w:

  • perfumach,
  • szminkach,
  • dezodorantach,
  • pudrach,
  • produktach do pielęgnacji włosów oraz skóry
  • kremach
  • szamponach
  • balsamach do ciała oraz po goleniu,
  • mydłach toaletowych,
  • pastach do zębów,
  • produktach pielęgnacyjnych o działaniu ujędrniającym oraz przeciwzmarszczkowym.

Geraniol jest produktem dozwolonym do stosowania w aspekcie kosmetycznym w ograniczonym jego stężeniu, które może przekraczać w produkcie niespłukiwalnym powyżej 0,001%, a w produkcie spłukiwanym aż 0,01%.  Jest uznawany za wręcz słaby alergen i tym samym bardzo trudno go wykryć we wszelkich laboratoryjnych testach. W przypadku osób wyjątkowo nadwrażliwych stwierdzono w znikomym stopniu (10%) uczulenie na używany preparat. Jest to znikoma liczba osób, ale nie należy jej w tym artykule w najmniejszym stopniu pomijać. Na koniec należy dodać, iż możemy go znaleźć również w produktach kosmetycznych dla dzieci, ekologicznych oraz organicznych.

Geraniol i jego wpływ na środowisko

Związek organiczny po wnikliwych badaniach otrzymał wynik negatywny, który tym samym potwierdza jego brak wpływu na nasze naturalne środowisko. Ma bardzo niską toksyczność dla zwierząt i jest całkowicie biodegradowalny.  Znajduje się na liście ponad 26 alergenów zapachowych, gdzie jego skład obowiązkowo musi być wyszczególniony na wszystkich etykietach detergentów oraz kosmetyków. Posiada status GRAS, który potwierdza całkowicie jego bezpieczny stosunek dla naszego zdrowia.