Czym zastąpić papier do pieczenia?

Każdy, kto od czasu do czasu piecze coś w domowym zaciszu przeżył zapewne choć raz ten doprowadzający do granic frustracji i progu rozpaczy moment. Składniki połączone, piekarnik nagrzany a głowa nastawiona na to, że już niedługo skosztujemy naszego wypieku. Pozostało jedynie umieścić całość na blasze. Sięgamy więc po papier do pieczenia, bo przecież jakoś musimy ją zabezpieczyć, by nic nie przywierało. I tu czeka nas niemiła niespodzianka. Komuu nigdy nie zabrakło w takim momencie papieru do pieczenia niech pierwszy rzuci kamieniem. Sytuacja jest podwójnie skomplikowana, jeśli spodziewamy się gości. Zbliża się okres świąteczny, kiedy to pominięcie jakiejś rzeczy na liście zakupów jest o tyle problematyczne, że zazwyczaj kiedy mamy już czas zabrać się za gotowanie to sklepy są już nieczynne. Zostaliśmy więc bez ciasta, bez papieru do pieczenia i bez możliwości wyjścia po niego do sklepu? I co dalej? Na szczęście jest kilka sposobów, by poradzić sobie w takiej sytuacji. Przeczytajcie i zapamiętajcie na wypadek, gdyby przytrafiło wam się to w tym roku a unikniecie nerw.

Co zamiast papieru do pieczenia? Bułka tarta i masło!

Bułka tarta i masło to najbardziej tradycyjny sposób przygotowania blachy do pieczenia bez użycia papieru. Używały go nasze babcie, więc większość z was na pewno go kojarzy, tylko zapomniało o tej możliwości. Przyzwyczajeni jesteśmy do gotowych produktów i rozwiązań, a przecież wszystko da się zastąpić! Aby zabezpieczyć blachę do pieczenia masłem i bułką tartą należy nasmarować dokładnie całą wewnętrzną powierzchnię tłuszczem. Następnie całość oprószamy równo bułką tartą. Stworzy to nieprzywieralną powierzchnię tak samo jak papier. Bez obaw- nie wpłynie to na smak wypieku. 

Czym można zastąpić papier do pieczenia? Folia aluminiowa. 

Jeśli akurat zabrakło nam w kuchni papieru do pieczenia, to sprawdźmy, czy przypadkiem zamiast niego nie posiadamy folii aluminiowej. To mniej oszczędne i ekologiczne rozwiązanie, ale w tym wypadku możemy uciec się do takiego ratunku. Błyszcząca strona folii powinna być ułożona ku górze tak, by mieć kontakt z ciastem. 

Co można użyć zamiast papieru do pieczenia? Papier śniadaniowy. 

Papier do pieczenia możemy zastąpić zwykłym papierem śniadaniowym. Wbrew obawom on również jest odporny na temperatury. W tym wypadku jednak trzeba go dodatkowo natłuścić masłem czy tłuszczem roślinnym. 

Czy można piec mięso na papierze do pieczenia w piekarniku?

Czy można piec mięso na papierze do pieczenia w piekarniku? Tak! Choć zazwyczaj używamy do tego specjalnego naczynia, to jeśli nie mamy go pod ręką, możemy użyć zwykłej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba jednak liczyć się z tym, że nasiąknie on tłuszczem czy sosem z mięsa, który ma wysoką temperaturę i namoczy papier. Nie jest to jednak poza aspektem wizualnym problem, który utrudni nam gotowanie. Zwłaszcza potrawy chrupkie zaleca się piec na papierze. Popularna folia aluminiowa, na której najczęściej pieczemy mięso niestety często przywiera w niektórych miejscach do potrawy i trudno się jej pozbyć.