Dieta jest terminem, który wielu z nas wciąż kojarzy się z rygorystycznym, ściśle określonym sposobem odżywiania się, który zazwyczaj ma doprowadzić do utraty masy ciała lub wymaga tego od nas przechodzona choroba. Nic więc dziwnego, że sam wydźwięk tego terminu kojarzy nam się raczej negatywnie, jako coś przymusowego i nieprzyjemnego. Tymczasem dieta to nic innego jak zwyczajnie nasz sposób odżywiania się. Każdy z nas jest na jakiejś diecie. To, co uznajemy za zwyczajne, tradycyjne odżywianie bez żadnych określonych zasad, których się trzymamy również jest po prostu naszą dietą. Odkąd okazało się, że każdy styl jedzenia jest jakąś dietą powstało mnóstwo ich rodzajów i nazw. Dziś zajmiemy się jedną z nich, czyli nutritarianizmem.
Nutritarianizm to rodzaj diety, który ma wyciągnąć z jedzenia to, co najlepsze dla naszego organizmu. Uznawana jest za jeden z najbardziej korzystnych sposobów odżywiania na świecie. Przypisuje się mu mnóstwo właściwości nie tylko zapobiegających występowaniu nowych chorób, ale także lecznicze. Na czym polega nutritarianizm, jakie są plusy i minusy tej diety? Czu nutritarianizm pomaga schudnąć? Wszystko, co może zainteresować was na temat tej diety znajdziecie poniżej. Omówimy także, czym jest skala ANDI i co to jest ,,gęstość odżywcza”, co będzie bardzo pomocne, jeśli zdecydujecie się spróbować tej diety.
Nutritarianizm- na czym polega?
Nutritarianizm jest dietą względnie restrykcyjną. Blisko mu do wegetarianizmu, choć ten nie określa dziennych dopuszczalnych ilości zjedzonych produktów pochodzenia roślinnego, a także ich rodzaju w odróżnieniu do nutritarianizmu. Szereguje on produkty najbardziej wartościowe dla naszego organizmu, by z posiłków wyciągnąć jak najwięcej korzyści. Na liście znajdują się więc rzeczy, które możemy jeść w nieograniczonych ilościach a także te, które powinno się spożywać jak najrzadziej. Część jest wykluczona zupełnie. Są to zdecydowanie produkty wysoko przetworzone. Nutritarianizm bowiem jest dietą, która wywodzi się od założenia, że wysoko przetworzona żywność jest winna chorobom cywilizacyjnym. Ten sposób odżywiania ma pomóc unikać tej zmory a także według niektórych ma lecznicze działanie i potrafi uleczać nabyte już choroby. Ponad połowa szans na dobrą kondycję, zdrowy organizm i ewentualne wyjście z choroby zależy od naszego stylu życia. Joel Fuhrman, twórca nutritarianizmu uważa, że jedynym sposobem na zachowanie zdrowia, dobrej kondycji i długowieczność jest dostarczanie do organizmu jedynie produktów bogatych w wartości odżywcze i jak najmniej przetworzonych. W diecie tej nie ma potrzeby liczenia kalorii. Określone jest jedynie, które z produktów powinny dostarczać organizmowi tych kalorii mniej a które więcej. Warzywa nieskrobiowe można spożywać w ilościach nieograniczonych. Strączki powinny być ograniczone do ilości jednego kubka w ciągu dnia. Owoce, bardzo ważne w tej diecie spożywamy cztery razy dziennie. Dotyczy to jednak tylko owoców świeżych. Suszone w diecie dopuszczalne są w ilości 2 łyżek dziennie. Warzywa skrobiowe oraz produkty po obróbce termicznej powinny stanowić nie więcej niż jeden posiłek. Dieta określa też ilość spożytych nasion i orzechów. Ich ilość nie powinna przekraczać 30g dziennie. Nutritarianizm skupia się na żywności nieprzetworzonej i nie poddawanej obróbkom termicznym. Należy więc zrezygnować z soków na rzecz wody. W idealnej wersji diety należy zrezygnować całkowicie z produktów pochodzenia zwierzęcego, choć dopuszcza się też możliwość znacznego ich ograniczenia do ilości minimalnych. Należy też zmniejszyć ilość używanych przypraw, głównie soli.
Skąd wziął się taki podział, czyli skala ANDI. Co to jest ,,gęstość odżywcza”?
Skala ANDI klasyfikuje produkty pod względem ich wartości odżywczej dla naszego organizmu. ,,Gęstość odżywcza” to właśnie inaczej wartość odżywcza, czyli ilość wartościowych składników, jaką dany produkt jest w stanie dostarczyć nam do organizmu. Jakie czynniki decydują o miejscu w skali ANDI? Podział dokonany został na podstawie zawartości następujących mikroskładników:
- wapnia, karotenoidów
- błonnika, kwasu foliowego, żelaza, magnezu
- niacyny, selenu
- witaminy B1, B2, B6, B12
- witaminy C i E, cynku
- antyoksydantów
W tabeli produkty są uszeregowane kolejno pod względem ilości wyżej wymienionych mikroskładników. Tabelę tę otwiera więc jarmuż. Na jej dole znajdują się przetworzone produkty.
Czy nutritarianizm faktycznie pomaga schudnąć?
Czy możliwe jest schudnięcie na diecie, która nie ma w założeniach liczenia kalorii? Oczywiście. Jest to prawdopodobnie jedna z najszybszych dróg do uzyskania szczuplejszej sylwetki. Nasze nadmiarowe kilogramy pochodzą najczęściej z pustych kalorii, które nie wnoszą nic do naszego organizmu poza poczuciem chwilowej sytości. Twórca diety zapewnia, że już w pierwszych tygodniach diety można zauważyć pierwsze efekty w postaci utraty kilogramów.
Nutritarianizm- lista najbardziej wartościowych produktów spożywczych.
Na szczycie listy opracowanej metodą skali ANDI znajdują się surowe warzywa zielone. Największy wskaźnik wartości ma jarmuż i wynosi on aż 1000 jednostek. Dorównuje mu jedynie rukiew wodna. Zaraz za nimi odnajdziemy kapustę chińską i szpinak. Wysoko oznaczone są jednak także choćby brukselka, kalarepa czy rzodkiewka. Owoce, choć mniej wartościowe, to również znajdują się na dobrym miejscu tabeli, zwłaszcza śliwki i maliny.
Plusy i minusy diety nutritariańskiej.
Największym plusem diety nutritariańskiej jest jej korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jej długotrwałe stosowanie ma nie tylko uchronić nas przed przyszłymi chorobami, ale także może zdecydowanie wspomóc wyjście z choroby, z którą zmagamy się w tym momencie. Organizm działa dużo sprawniej, zwiększa się nasza odporność i witalność. Oczywiście również nasza waga pozostaje w normie. Szybko pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów bez liczenia kalorii. Nie da się jednak ukryć, że dieta ta jest dość restrykcyjna. Potrzeba wiele czasu i samozaparcia, by wprowadzić tak duże zmiany żywieniowe. Ciężko także o posiłki zgodne z jej ideą w miejscach publicznych.