Cocamidopropyl betaine – właściwości i zastosowanie

Kiedy decydujemy się na zakup kosmetyku bardzo często sprawdzamy jego skład. Nie zawsze jednak wszystkie informacje, które znajdziemy na etykiecie są dla nas jasne. Doskonałym przykładem jest Cocamidopropyl Betaine. Ta obco brzmiąca nazwa nie mówi nam zbyt wiele. Tymczasem jest to substancja używana w bardzo wielu środkach pielęgnacyjnych. Sprawdźmy więc czym jest, jakie ma właściwości oraz zastosowanie. 

Czy Coco Betaine to to samo co Cocamidopropyl Betaine?

Cocamidopropyl Betaine to substancja chemiczna, która występuje pod kilkoma nazwami stosowanymi zamiennie. Z tego właśnie powodu wiele osób zastanawia się, czy Cocamidopropyl Betaine to samo co Coco Betaine. Odpowiedź na to pytanie brzmi – nie jest to ta sama substancja, o czym możemy przekonać się zapoznając się z wzorami chemicznymi tych związków. Co więcej, mają one również inne skróty. Jeśli zaś chodzi o Cocamidopropyl Betaine to występuje on również pod innymi nazwami takimi jak Coconut oil amidopropyl betaine, N-cocamidoprypyl-N, N-dimethylglicyne hydroxide oraz Ocoyl amide propuldimethyl glycine. Po polsku nazywamy go również kokamidopropylobetainą.

Czym jest Cocamidopropyl Betaine?

Zacznijmy od wyjaśnienia czym jest Cocamidopropyl Betaine. Mówiąc najprościej jest to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce oraz przemyśle chemicznym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz alkoholu. Ma postać bezbarwnej lub lekko żółtej cieczy. Jest to środek powierzchniowo czynny, który nie przekracza bariery naskórkę. Wyróżnia się możliwością zmiany napięcia powierzchniowego wody, dzięki czemu ma między innymi działanie pianotwórcze. 

Cocamidopropyl Betaine – Jakie ma działanie?

Przyjrzyjmy się teraz nieco bliżej temu, jakie działanie ma Cocamidopropyl Betaine. Tak jak wspominaliśmy, jest to substancja, która pozwala na wytwarzanie piany z kosmetyków. To jednak nie wszystko. Jest również środkiem skutecznie oczyszczającym skórę i włosy. Dzięki temu, że nie pozostaje zbyt długo na ciele oraz nie przekracza bariery naskórka, nie wchłania się do organizmu. Substancja ta ma również inne cechy, które są bardzo pożądane w kosmetyce oraz przetwórstwie chemicznym. Wykorzystywana jest do stabilizowania produktów kosmetycznych oraz poprawy ich konsystencji. Warto wspomnieć również o tym, że Cocamidopropyl Betaine jest środkiem delikatnym, który nie działa drażniąco na błony śluzowe. Dobrze łączy się z wieloma innymi substancjami kosmetycznymi. 

Cocamidopropyl Betaine – W jakich kosmetykach występuje?

Jak wspominaliśmy Cocamidopropyl Betaine jest substancją powszechnie wykorzystywaną w kosmetykach. Znajdziemy go jednak przede wszystkim w środkach, które mają krótkotrwały kontakt z naszym ciałem. Ze względu na swoje właściwości oczyszczające oraz pianotwórcze, są to przede wszystkim produkty, które służą do mycia ciała, twarzy oraz włosów. Wśród listy produktów kosmetycznych, w których występuje Cocamidopropyl Betaine wymienić możemy:

  • szampony do włosów, 
  • żele pod prysznic, 
  • mydła w płynie, 
  • żele i pianki do mycia twarzy, 
  • płyny do higieny intymnej, 
  • piankach i żelach do golenia, 
  • płynach do płukania ust. 

We wszystkich tych produktach Cocamidopropyl Betaine wpływa nie tylko na poprawę właściwości myjących i oczyszczających, ale również pozwala osiągnąć odpowiednią konsystencję produktu. Co ważne, składnika tego nie znajdziemy w kosmetykach takich jak kremy, odżywki, szminki oraz inne produkty, które pozostają na naszej skórze przez długi czas. 

Jaki szampon bez Cocamidopropyl Betaine?

Ze względu na to, że Cocamidopropyl Betaine choć jest stosunkowo łagodną substancją myjącą, może u niektórych osób powodować podrażnienia czy wysuszać skórę lub włosy. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, czy da się kupić np. szampon do włosów bez tej substancji. Oczywiście, że jest to możliwe. Jaki szampon bez Cocamidopropyl Betaine wybrać? Możliwości jest naprawdę sporo. Na rynku znajdziemy produkty w formie pianek, szampony w kostce oraz naturalne produkty, które posiadają informację o tym, że nie zawierają detergentów. W tych środkach najcześciej nie znajdziemy nie tylko Cocamidopropylu Betainy, ale również znacznie bardziej drażniących SLSów. Oferta tego typu produktów rośnie z miesiąca na miesiąc. Są one zalecane szczególnie osobom, które chcą stosować popularną metodę mycia OMO. 

Czy Cocamidopropyl Betainy jest bezpieczny?

Wybierając kosmetyki, które zamierzamy stosować często zastanawiamy się czy dany składnik jest bezpieczny. Jak to wygląda w przypadku Cocamidopropyl Betaine? Jest to substancja dopuszczona do legalnego użytku, która została dokładnie przebadana. Z racji swoich właściwości wykorzystywana jest tylko w przypadku kosmetyków, które nie pozostają długo na skórze. Mimo to, nie musimy się jej obawiać.

Cocamidopropyl Betaine jest stosunkowo łagodną substancją, która nie przenika do organizmu i działa miejscowo oczyszczając i myjąc. Co ważne, w bardzo rzadkich przypadkach może okazać się, że substancja ta powoduje reakcje alergiczne. Możemy wówczas zaobserwować reakcje takie jak przesuszenie skóry i włosów, swędzenie, podrażnienie czy wypryski. W takim przypadku lepiej zrezygnować ze stosowania produktów zawierających Cocamidopropyl Betaine. Warto jednak wspomnieć, że alergie zdarzają się stosunkowo nieczęsto, co więcej, możemy zmniejszyć ryzyko ich występowania dokładnie spłukując produkt, który zawiera Cocamidopropyl Betaine.

Cocamidopropyl Betaine – Wpływ na środowisko

Kolejną kwestią, która ważna jest dla wielu osób jest ekologia. Sprawdźmy więc, jaki jest wpływ Cocamidopropyl Betainy na środowisko. Mówiąc w dużym skrócie jest to związek, który może być wytwarzany naturalnie z w reakcji oleju kokosowego, lub syntetycznie z uzyskanych z niego kwasów tłuszczowych z dimetyloaminopropyloaminą. Nie są znane żadne badania mówiące o szkodliwości tej substancji na środowisko naturalne, dlatego też uznaje się, że nie ma ona większego wpływu na ekosystem. Niemniej jednak, istnieją osoby, które wolą unikać tego składnika z powodu braku oficjalnych badań o jego bezpieczeństwie oraz ryzyka wystąpienia reakcji alergicznych.