Co to jest sos sriracha? Czym go zastąpić?

4.3
(4)

W poszukiwaniu ostrych, wyrazistych sosów i przypraw zarówno do dań kuchni polskiej, jak i egzotycznej, zdecydowanie warto zwrócić uwagę na sos sriracha. W naszym kraju wciąż nie jest on jeszcze znany wszystkim, ale jego wybitne walory smakowe i charakterystyczna ostrość szybko przypadają do gustu wielbicielom zdecydowanych dodatków. Czym jest ten sos i skąd wziął się na półkach polskich sklepów? Sprawdzamy!

Sos Sriracha – co to takiego?

Tajski sos sriracha należy do tych sosów, które dosłownie powodują wypieki na twarzy. Jego wyrazista ostrość wynika ze składników jakich używa się do jego produkcji. W samej Tajlandii, w której sos ten dostępny jest w wielu wariantach, używa się go głównie do maczania w nim potraw, ze szczególnym naciskiem na owoce morze i omlety. W kuchni wietnamskiej chętnie spożywa się go jako przyprawę podkreślającą smak smażonego makaronu i popularnych sajgonek.

Ciekawostka: po raz pierwszy sos sriracha wyprodukowała w latach czterdziestych XX wieku, w tajlandzkim mieście Si Racha (stąd nazwa) Tajka o imieniu Thanom Chakkapak. To właśnie stworzony przez nią produkt zyskał w krótkim czasie ogromna popularność, a zmieniany i poprawiany na przestrzeni kolejnych lat, zaczął również podbijać innej kraje Azji, a później Stany Zjednoczone i Europę.

Z czego jest sos Sriracha?

Klasyczny sos sriracha produkowany jest na bazie kilku podstawowych składników. Są to: pasta z papryczek chili (gwarancja niezwykłego charakteru i zapierającej dech ostrości), czosnek, destylowany ocet, cukier oraz sól.

O smaku tego sosu powinno się przekonać osobiście, a zachęcającą ciekawostką może być fakt, że na jego temat nakręcono w 2013 film dokumentalny! Jego reżyserem jest Griffin Hammond, a sama produkcja dostarcza szeregu informacji na temat pochodzenia i tradycyjnego wytwarzania tej niepowtarzalnej przyprawy. O sosie sriracha śpiewał też raper Tech N9ne, zestawiając własne rymy z silnym smakiem tajskiego sosu.

Przeczytaj też:  Sałatka z buraków - proste i pyszne przepisy

Warianty sosu Sriracha

Dlaczego istnieją różne warianty sosu Sriracha i tak ciężko jest kupić ten oryginalny, typowo tajski? Powodem jest między innymi zupełnie różna gęstość sosu, do jakiej są przyzwyczajeni Tajowie, w porównaniu z gęstością lubianą przez Europejczyków czy Amerykanów. W Tajlandii ostre sosy są bardzo rzadkie i jednocześnie tak intensywne w smaku, że wystarczy musnąć nimi potrawę, żeby nabrała całkiem nowego wyrazu, mocno pobudzając kubki smakowo. W Europie i Stanach preferuje się sosy gęste, osiadające na potrawie i lepiej widoczne, dlatego też na rynki inne niż tajski wytwarza się sosy sriracha zagęszczone, tak, by lepiej pasowały do potrzeb i przyzwyczajeń klientów. Jeśli więc sięgniemy po sos sriracha w Tajlandii, będzie on wybitnie rzadki oraz ostrzejszy niż te dostępne na naszych rynkach.

  • Sos z gęsią na opakowaniu – to oryginalny, tajski sos sriracha. Od lat jego butelka wygląda tak samo.
  • „Sos z koguta” – marki Huy Fong Foods to wariant kojarzony ze znajdującym się na butelce wizerunkiem koguta, który kupi się najczęściej na rynku amerykańskim. Taką wersję opracował w latach 70. Wietnamski uchodźca o chińskich korzeniach – David Tran. Motyw koguta na etykiecie to z kolei nic innego jak symbol roku urodzenia Davida wg chińskiego kalendarza. Ważne: ten sos produkowany jest z czerwonych papryczek jalapeno, a nie chili, jak w oryginale.
  • Odmiana dojrzewająca w beczkach po whisky – również do kupienia w USA, jako atrakcyjna forma sosu sriracha, z racji leżakowania w beczkach, ciut inna w smaku, ale bardzo ciekawa
  • Sriracha mieszana z majonezem – taką jej ułagodzoną odmianę znajdziemy m.in. w części amerykańskich restauracji znanych sieci: Burger King, Starbucks, McDonald, Taco Bell, Subway, White Castle czy Firehouse Subs
  • Wariant extra chili sriracha – bez czosnku, za to z większą ilością papryczek chili
  • Warianty smakowe np. sriracha z trawą cytrynową, imbirem, cebulą

Ciekawostka: dystrybutorem oryginalnego (rzadkiego) sosu sriracha jest w firma Eastland Food Corporation, której produkty można dostać w sklepach typowo azjatyckich i raczej próżno ich szukać w popularnych marketach.

Zastosowanie sosu Sriracha

Samo zastosowanie sosu Sriracha jest tak różne, jak różne są nasze pomysły na podkręcanie smaku potraw na ostro. Można go używać do:

  • Maczania w nim nieco mdłych w smaku owoców morza i omletów (pomysł prosto z Tajlandii)
  • Doprawiania smażonego makaronu i sajgonek (Wietnam)
  • Podkręcania smaku zup
  • Jajek
  • Burgerów i Hot dogów
  • Klasycznych potraw mięsnych od schabowego po mielone
  • Produkcji chipsów – w polskich sklepach, na działach egzotyka znajdziemy specjalne chipsy ziemniaczane o smaku sriracha
  • Ostrych koktajli owocowych i alkoholowych
  • Dżemów i lizaków, które dzięki temu sosowi dają się poznać z zupełnie innej, niesłodkiej strony!
  • Ostrych pierożków
  • Kurczaka i wołowiny
Przeczytaj też:  Bulletproof coffee, czyli kawa z masłem. Zalety i przepis

Sos sriracha przepisy

Domowy sos sriracha można też przyrządzić samodzielnie! Wystarczy zakupić odpowiednie do niego składniki, a potem dokładnie pilnując proporcji, wykonać wszystko tak, jak w zalecaniach.

Przepis na szybki sos sriracha:

Składniki: 1,5 sztuki słodkiej, czerwonej papryki, 7 sztuk papryczek chili, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki miodu, 50 ml ryżowego octu, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1,5 łyżeczki soli oraz 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

  • Pokrojone drobno papryki, zmiażdżony czosnek, cukier, ocet, olej sezamowy oraz przecier pomidorowy dokładnie miksujemy lub najlepiej blendujemy – w malakserze czy innym tego rodzaju urządzeniu
  • Zmiksowaną całość wlewamy do rondla, solimy i zagotowujemy, dokładnie mieszając
  • Czas gotowania na średnim ogniu nie powinien przekroczyć 20 minut, w tym czasie sos lekko zgęstnieje
  • Gotowe!

Tak przyrządzony sos można podawać od razu do potraw, albo przelać go do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić dnem do góry, zostawiając tak aż ostygnie

W podobny sposób można przygotować domowy sos sriracha bazując na nieco innych składnikach np:

  • 250 gram czosnku, 2,5 kg papryczek chili, pół szklanki białego cukru, szklanka cukry trzcinowego, szklanka octu wykonane z białego wina, 8 łyżeczek soli
  • 1 słodka papryka, 4 papryki chili jalapeno – zarówno czerwone, jak i zielone, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki miodu, płaska łyżeczka soli, po dwie łyżki oleju sezamowego i przecieru pomidorowego, 50 ml ryżowego octu

W zależności od preferencji można dodać nieco mniej papryczek (będzie łagodniejszy) lub nieco więcej octu i cukru (nabierze intensywniejszej słodko-kwaśności).

Co jest ostrzejsze Sriracha czy tabasco?

Warto wiedzieć, że chociaż tajska sriracha jest sosem ostrym, to przez użycie do jej produkcji cukru i destylowanego octu, nie jest najostrzejszą przyprawą na świecie. Tym samym, pytając co jest ostrzejsze sriracha czy tabasco – zdecydowanie należy odpowiedzieć, że tabasco! Tabasco nie sięga po łagodzące smak, słodko-kwaśne kompromisy i jest od srirachy o wiele ostrzejsze. Jednocześnie poszukiwacze ciekawych, wyrazistych smaków, które z jednej strony są ostre, ale z drugiej nie palą żarem języka – bardzo często przedkładają właśnie sos sriracha nad oryginalne tabasco.

Przeczytaj też:  Gofry na słono - 5 przepisów na wytrawne gofry

Jak smakuje sos Sriracha?

Żeby zrozumieć smak sosu sriracha zdecydowanie trzeba go spróbować. Nasze kubki smakowe odbierają ten produkt jako zaskakujące połączenie pikantności będącej zasługą pasty z papryczek chili oraz wrażeń słodko-kwaśnych, uzyskiwanych dzięki cukrowi i destylowanym octom. Nie bez znaczenia dla smaku jest też czosnek – im ostrzejszy, tym lepiej współgrający z papryczkami chili. Bezwzględnie to jak smakuje sos sriracha sprawia, że od razu kojarzy się go z klimatem Tajlandii i tamtejszych potraw, które podawane w specyficznym, egzotycznym klimacie wręcz wymagają doprawienia ich na ostro.

Sos sriracha – czym zastąpić?

Czym można zastąpić sos sriracha, jeśli zależy nam na podobnej ostrości smaku? Zamienników jest wiele i oczywiście wytwarzane są z różnych produktów, ale wśród najciekawszych wymienia się:

  • Sos pasta chili
  • Tabasco
  • Sambal oelek
  • Wasabi
  • Pieprz cayenne
  • Ostry sos rybny
  • Sosy jerk
  • Marmite
  • Serbski Ajvar
  • Sos chili czosnkowy
  • Zmiażdżone płatki chili
  • Meksykański Tajin – chili z limonką

Sos sriracha gdzie kupić

Z racji na dużą popularność i bardzo charakterystyczny smak sosu sriracha, sprowadza go do Polski coraz więcej firm. Aktualnie oryginalną srirachę (z gęsią na etykiecie) można swobodnie znaleźć na allegro i w sklepach internetowych. Koszt od około 18-25 zł za mała buteleczkę oryginały. Inne, często bardziej lubiane warianty sosu sriracha (gęstsze niż tajski) dostaniemy też w większości sklepów posiadających działy żywności egzotycznej, np. w Carrefourze, Biedronce, Lidlu czy Kauflandzie. Od czasu do czasu w marketach pojawiają się też oryginalne sosy sriracha, więc zawsze warto to sprawdzić.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 4

Bądź pierwszy i oceń artykuł