Castor Oil – właściwości i zastosowanie

It looks so harmless....

Nie od dziś wiadomo, że sprawdzanie składu kosmetyków jest bardzo dobrym pomysłem. Niemniej jednak, czasem mimo wnikliwej lektury nie wiemy do końca z jaką substancją mamy do czynienia i jakie właściwie ma ona zastosowanie. Doskonałym przykładem jest Castor Oil. Przedstawmy więc czym jest ta substancja, jaki może mieć wpływ na naszą urodę oraz dowiedzmy się, czy jest całkowicie bezpieczna. 

Na co jest dobry Castor Oil?

Zanim odpowiemy na co dobry jest Castor Oil warto wyjaśnić, czym właściwie jest ten ta substancja. Wiele osób z całą pewnością będzie zdziwiona, ponieważ pod tą obco brzmiącą nazwą kryje się znany nam wszystkim dobrze olej rycynowy.

Castor Oil to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce, która ma pozytywny wpływ na wiele aspektów naszej urody. Doskonale wpływa na włosy, skórę, twarz, paznokcie a nawet na brwi i rzęsy. Możemy więc mieć pewność, że znajduje się w choć jednym kosmetyku, który posiadamy na swojej półce. Wynika to z faktu, że jego właściwości mogą pomóc nam w naprawdę wielu problemach, jak również uzupełnić naszą codzienną pielęgnację.

Castor Oil – właściwości

Właściwości Castor Oil są naprawdę szerokie. Jest to substancja powierzchniowo czynna, która wykazuje właściwości odtłuszczające oraz zapewnia stabilność emulsji, jednocześnie ułatwiając ich rozprowadzanie. Znajdujący się na skórze lub włosach tworzy warstwę ochronną, dzięki czemu przyczynia się do poprawy nawilżenia poprzez zmniejszenie utraty wody. Kolejną właściwością, na którą warto zwrócić uwagę jest działanie ochronne przed czynnikami zewnętrznymi oraz pozytywny wpływ na szybszy wzrost włosów. 

Jak stosować Castor Oil?

Kolejną kwestią, którą warto poruszyć jest to, w jak poprawnie stosować Castor Oil. Najprostszym sposobem jest po prostu zakup kosmetyków, które go zawierają i stosowanie ich zgodnie z zaleceniami producenta. Nie jest to jednak jedyną opcją. Olejek rycynowy możemy kupić bowiem jako oddzielny produkt i wykorzystywać go do:

  • olejowania włosów – zabieg polega na nakładaniu oleju na włosy na kilka godzin przed ich umyciem;
  • wcierania w płytkę paznokciową i skórki;
  • demakijażu oraz oczyszczania skóry twarzy – polega to na rozprowadzaniu olejku za pomocą wacików a następnie oczyszczeniu skóry za pomocą delikatnych środków myjących;
  • odżywiania brwi i rzęs – wówczas nakładamy Castor Oil za pomocą szczoteczki i pozostawieniu go na włoskach na noc lub na kilka godzin.

Castor Oil- zastosowanie

Jeśli chodzi o zastosowanie Castor Oil jest ono bardzo szerokie. Oczywiście, podstawowym rodzajem produktów, w których wykorzystuje się olejek rycynowy są kosmetyki – zarówno myjące, pielęgnacyjne jak i kolorowe. Nie jest to jednak jedyny sposób na jego wykorzystanie. Może on bowiem również pobudzać układ pokarmowy, dzięki czemu pomaga w redukowaniu zaparć. Służyć może również w konserwowaniu produktów spożywczych. 

W jakich kosmetykach występuje Hydrogenated Castor Oil?

Lista kosmetyków, w których możemy znaleźć Castor Oil jest imponująca. Wśród preparatów, które posiadają w swoim składzie Hydrogenated Castor Oil znajdziemy:

  • kremy do twarzy, 
  • balsamy, 
  • żele i płyny do kąpieli, 
  • odżywki i olejki do włosów, 
  • odżywki do paznokci, 
  • płyny do mycia twarzy i demakijażu, 
  • szminki, pomadki i błyszczyki,
  • żele do higieny intymnej, 
  • dezodoranty, 
  • produkty do opalania, 
  • kremy do rąk, 
  • produkty do stylizacji włosów oraz wiele innych preparatów codziennego użytku.

Czy Castor Oil jest bezpieczny?

Wiemy już, że Castor Oli jest substancją, która może mieć pozytywny wpływ na naszą skórę, włosy czy paznokcie. Czy jednak jego stosowanie jest bezpieczne? Pragniemy uspokoić, Castor Oil poddawany jest procesowi oczyszczania go z rycyny, która jako jedyna z substancji w jego składzie może być toksyczna i groźna. Dlatego też odpowiedź na pytanie czy Castor Oil jest bezpieczny jest jedna – oczywiście. Jest to produkt naturalny, który nie ma negatywnego wpływu na osoby stosujące olejek lub produkty go zawierające. 

Castor Oil – Wpływ na środowisko

Nie da się ukryć, że coraz więcej osób zastanawia się nie tylko nad działaniem i skutecznością, ale również nad tym, jaki dana substancja wywiera wpływ na środowisko. Castor Oli jest substancją, która szybko ulega biodegradacji, niezależnie od formy, w jakiej występuje. Nie wpływa negatywnie na wody gruntowe oraz wodę stojącą, morza i oceany. Jest substancją całkowicie neutralną, dzięki czemu możemy stosować ją bez większych obaw o kondycję planety.