Kawa z masłem? Jeśli jeszcze nie słyszałeś o takiej propozycji podania kawy, to najwyższa pora ją poznać! Bulletproof coffee czyli tzw. kawa kuloodporna to doskonały sposób na zapewnienie sobie energetycznego zastrzyku, który postawi na nogi nawet najbardziej opornych.
Co to jest bulletproof coffee?
Bulletproof coffee to nic innego, jak specjalnie przygotowana kawa z dodatkiem masła i oleju. Od kilku lat znajduje się ona w ścisłym topie dietetycznych trendów i choć w pierwszej chwili takie podanie kawy może wydawać się niepojęte, to w praktyce okazuje się rewelacyjnym pomysłem! Mało tego, przyrządzenie kawy z masłem to nie tyle sposób na energetyczny napój, co na cały posiłek.
Wiele osób poleca ją zamiast śniadania – odpowiednia ilość tłuszczu i energii, jaką zawiera ten napój w zupełności zastępuje śniadanie i dostarcza tyle „mocy” do działania, by nie musieć już sięgać po dodatkową kanapkę. Niemniej jednak, pamiętajmy, że taka kawa nie posiada wszystkich ważnych składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm, więc choć nie będziemy po niej głodni, lepiej nie zastępować nią każdego śniadania! Równowaga żywieniowa ma znaczenie!
Ważne: skład bulletproof coffee opiera się o trzy istotne składniki, z których każdy ma dla napoju ważne znaczenie. Tłuszcze – są łatwoprzyswajalne, szybko się metabolizują i nie zalegają w komórkach, a kofeina w kawie zapewnia potężny zastrzyk energii. Kluczem jest tu jednak nie krótkotrwały efekt „dopalający energetycznie”, a jego zrównoważony i długi w czasie wzrost. Dobre i długie wchłanianie się napoju zapewnia utrzymanie poziomu energii i co najważniejsze: sprzyja odchudzaniu! W odróżnieniu od tuczących cukrów, tłuszcze zawarte w kawie z masłem nie powodują przybierania na wadze, a wręcz pomagają utrzymać ją na właściwym poziomie.
Kto wymyślił bulletproof coffee?
Za tym niecodziennym i bijącym rekordy popularności pomysłem stoi amerykański przedsiębiorca i zarazem wynalazca: Dave Asprey. To właśnie on, podczas swoich zmagań z otyłością, wybrał się do Tybetu i tam został przez lokalnym mieszkańców poczęstowany energetyczną herbatą z masłem. Co ciekawe, mimo iż była to herbata, nie kawa, a masło wyrobiono z mleka jaków, nie krów, to napój ten tak mocno postawił go na nogi, że stał się dla niego źródłem inspiracji. Przez kolejne lata eksperymentował z napojami na bazie masła, aż wreszcie opracował własną wersję kosztowanego w Tybecie produktu. Herbatę zastąpił wysokiej jakością kawą, dodając do niej masła z krowiego mleka oraz wartościowych tłuszczy z grupy MCT. Gotowy napój bardzo szybko stał się lokalnym hitem, a jego popularyzacja szybko objęła inne kraje.
Jak zrobić bulletproof coffee?
Przepis na kawę kuloodporną jest banalnie prosty, dzięki czemu można ją swobodnie przygotować we własnym domu. Kaloryczność 1 porcji: 400-500 kcal. Jak zrobić bulletproof coffee krok po kroku?
- Przygotowujemy kubek ulubionej kawy – im lepszej jakości będzie to produkt, tym lepiej. Specjaliści mówią tu o wysokojakościowej kawie (parzonej metodami ciśnieniowymi np. french press lub aeropress), a nie tej najtańszej, która często jest tylko produktem kawopodobnym i po prostu nie da oczekiwanego efektu.
- Do kubka dodajemy dwie łyżki stołowe masła – zwróćmy uwagę na to, by na pewno było to masło! Im więcej procent masła zawiera w składzie tym lepiej. Nie używamy margaryny, ani wyrobów typu „margaryna maślana” – nie o to chodzi.
- Dalej dodajemy dwie łyżki tłuszczu MCT – to olej, który możemy bez problemu kupić w sklepach z suplementami diety oraz sklepach ze zdrową żywnością. Tłuszcze MCT są średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, które mają unikalny proces trawienia i wchłaniane są z komórek nabłonka jelitowego, a dalej transportowane prosto do wątroby. Doskonale wspierają mózg i jelita, podnoszą energię bez tzw. wyrzutów insuliny. Koszt: od ok 33 zł do nawet 80 zł za 500 ml butelkę. Produktu wystarczy na wiele kaw, więc zdecydowanie jest to dobra cena.
- Przez około 30 sekund wszystko dokładnie mieszamy – najlepiej z użyciem blendera, który zapewni idealną konsystencję.
I gotowe! Najtrudniejszym momentem szykowania kawy z masłem jest dobór poszczególnych składników: dobrej kawy z najlepszych ziaren, naturalnego masła i oleju MCT. Cała reszta to przyjemność, która do tego zaowocuje energią na przynajmniej kilka godzin.
Co daje picie kawy z masłem?
Wśród podstawowych zalet, jakie ma kawa z masłem wyróżniamy przede wszystkim długotrwałe jej działanie, dzięki któremu przez wiele godzin czujemy się syci i nie mamy potrzeby sięgania po kolejny posiłek. Wysoka wydajność żywieniowa umożliwia nam zastąpienie śniadania kawą, bez utraty energii i chęci do działania.
Co jeszcze daje picie kawy z masłem?
- Pomaga utrzymać prawidłową wagę i nie przyczynia się do tycia – pod warunkiem, że pijemy ją rano i raz dziennie. Nie ma sensu kilkukrotnego sięgania po ten posiłek
- Zapewnia spektakularną energię na wiele godzin pracy
- Zasila organizm w łatwoprzyswajalne tłuszcze, które go nie obciążają. Sam tłuszcz MCT jest w pełni metabolizowany przez wątrobę, odciążając ją i łatwo przekształcany jest w ketony
- Pobudza pracę mózgu i „wyostrza” go
- Wzmaga koncentrację i skupienie, które z rana są dla wielu z nas szczególnie ważne
- Zaspokaja łaknienie
- Poprawia metabolizm
Ciekawostka: po kawę bulletproof coffee bardzo często sięgają osoby na diecie ketogenicznej.
Kawa z masłem – przeciwwskazania
Kto nie powinien pić kawy z masłem? Przeciwwskazania obejmują: osoby walczące z wysokim ciśnienie, chorujące na dnę moczanową oraz choroby gastroenterologiczne oraz stosujące diety eliminacyjne. Nie powinny po nią również sięgać kobiety w ciąży i karmiące piersią.